2024. április 19. - Emma

Magyar műszer a Hold-misszióban

Magyar sugárzásmérő rendszer a Gateway űrállomás védelmében a Hold körül - Videón Zábori Balázs fizikus előadása.
2022. november 8. kedd 15:14 - HírExtra

Hogyan járulnak hozzá magyar kutatók a világűr minél pontosabb megismeréséhez, valamint az űrmissziókon résztvevők egészségének védelméhez? Ez is kiderült a Tudományünnep+ újabb előadásából, amelyet Zábori Balázs fizikus, űrkutatási rendszermérnök tartott.

A 2020-as évek közepétől az emberiség visszatér a Holdra, és onnan indul tovább a nagy álom, a Mars felé. A 2024–25-től a Hold körüli pályán megépülő űrállomást, a Lunar Gatewayt nem védi majd a Föld mágneses tere, sem pedig atmoszféra, így az űrhajósokat akár 700-szor akkora dózis érheti a kozmikus sugárzásból, mint egy embert a Földön. Ezért a Lunar Gateway sugárzásvédő burkolatot kap, és folyamatosan figyelik személyzetének sugárterhelését.

A kísérleti sugárzásmérő rendszer (IDA) fejlesztésének vezetésére az Európai Űrügynökség (ESA) nyílt versenypályázatot írt ki. A pályázat nyertese az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriuma lett, ami óriási elismerése a magyar űrtevékenységnek. Az IDA rendszert fejlesztő konzorcium tagja többek között egy magyar űripari cég, a REMRED Kft., a Német Űrügynökség, az AIRBUS és az ADVACAM s.r.o. cseh űripari cég. 

A következő évek űrkutatási feladatairól Zábori Balázs fizikus, űrkutatási rendszermérnök beszélt. A kutató több mint egy évtizede dolgozik az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumában, jelenleg az Európai Űrügynökséggel (ESA) közösen végzett fejlesztések műszaki vezetője. A magyar ESA-delegáció tagja, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űripari szaktanácsadója. A HUNOR magyar űrhajósprogram projektvezetője, az ESA emberes Hold-programját előkészítő szakmai tanácsadó testület tagja.

Az előadásról készült felvétel itt tekinthető meg. 

Forrás: MTA
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását