2024. március 19. - József, Bánk
Örökzöld téma az emberiség fennmaradásának kérdése. Nemcsak azért, mert bolygónk 4 és fél milliárd év múlva nem lesz többé, hanem mert addig is számtalan olyan veszély leselkedik rá, amely ellehetetlenítheti a földi életet – írja a Magyar Békekör tudományos megfigyelője.
2020. július 12. vasárnap 19:10 - HírExtra

A tudós világ legjava túltekint korunk politikai szembenállásain, és azt firtatja, hogyan maradhat fenn az emberi faj. Jövőbe tekintése visszahat magára a politikai szembenállásra is, hiszen a közös nevező fellelésére ösztönöz. Miközben óriási erők feszülnek egymásnak, hogy eldöntsék, melyikük határozza meg társadalmi jövőnket, nem feledkeznek meg arról sem, hogy a jövő közös. Ez biztató, mert arra utal, hogy ha elhalványult is, nem apadt ki a felelősségtudat, nem hagyott cserben a józan ész. Legalább is nem mindenkit.

     
Amerikai és orosz tudósok azt tervezik, hogy 2030-ban embereket küldenek a Marsra. A hírt Szergej Krikaljov, a Roszkozmosz emberi űrprogramjának igazgatója jelentette be. Azt mondta, hogy a küldetés a Vörös Bolygóra minden bizonnyal nemzetközi lesz, és közös Holdutazás fogja megelőzni.

     
A tudósok szerint a Mars kínálja a legelőnyösebb feltételeket a betelepítésre. A Nap tanulmányozásából ugyanis arra következtetnek, hogy a Naprendszer bolygói közül a Vénuszon és a Marson emelkedik a legkevésbé a hőmérséklet. A Mars ezért is alkalmasnak bizonyulhat a Földéhez hasonló életkörülmények kialakítására.

     
Hosszú távú kitekintésről van szó. Az az ember, amelyik majd benépesítheti a Marsot, minden bizonnyal a maitól eltérő genetikai állománnyal fog rendelkezni – vélik a tudósok.

     
Összehasonlításul a Békekör tudósítója adatokat idézett a Földről és a Marsról. A Marson egy nap 24 óra 37 percig tart, 687 nap alatt kerüli meg a Napot a földi 365 nap helyett. Lényegesen kisebb a Földnél: felszíne 144 millió 800 ezer négyzetkilométer, míg a Földé 510 millió 72 ezer km2. Sugara 3390 km, a földé 6373 km. Két holdja van: a Fobosz és a Dejmosz

Forrás: Magyar Békekőr
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását