2024. március 19. - József, Bánk

Sarokcsiszoló, avagy a sokoldalú "flex"

Valószínűleg mindenki találkozott már a sarokcsiszoló fogalmával. Ha így mégsem rémlik, a „flex” kifejezés bizonyára már ismerősen cseng. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, honnan ered a fogalom, milyen célra alkalmazható a sarokcsiszoló, illetve mik a helyes használatának lépései.
2022. szeptember 27. kedd 19:19 - HírExtra

Honnan ered a flex kifejezés?

A Flex egy volt német cég, ami egy időben Magyarországon piacvezető szereppel bírt a sarokcsiszolók gyártásában. Lényegében hasonló a történet, mint a Stihl-fűrészek esetében. Ma már több minőségi gyártó is árulja a szerszámot, ennek ellenére megmaradt a flex elnevezés.

Mire jó a sarokcsiszoló?

A sarokcsiszoló egy igazán sokoldalú szerszám, hiszen csiszolási, polírozási, tisztítási feladatokra egyaránt alkalmas. Fém, kő, beton is vágható a segítségével. Az otthoni barkácsolási munkák mellett előszeretettel használják több iparágban is, ami nem meglepő, hiszen egy igazán sokrétű szerszámról van szó. A neve ugyanakkor kissé csalóka, mivel belső sarkok csiszolására nem a legjobb. 

A sarokcsiszoló helyes használata

Fontos leszögezni, hogy a sarokcsiszoló nem játék. Munkavégzés közben kifejezetten magas a veszélyfaktor, hiszen nagyon gyorsan dolgozik, és a vágás során is bármikor felperdülhet egy szilánk. Védőfelszerelés nélkül semmi esetben ne álljunk neki a munkának!

Szintén alapvető, hogy két kézzel fogjuk, és a stabil tartáshoz érdemes a fogantyút is használni. A nagy erőkifejtések helyett pedig törekedjünk a határozott, egyszerű mozdulatokra. A fogantyú egy hasznos tartozék, egyszerűen, gyorsan átszerelhető a kényelmi szempontokat figyelembe véve. De ne felejtsük el kivenni az akkumulátort, vagy húzzuk ki a vezetéket – attól függően, milyen típusú flexet használunk. A helyes használathoz elengedhetetlen a megfelelő beállítás is.

Egy komoly, professzionális gép fordulatszám-szabályzóval is rendelkezik, valamint akár lágyindítóval, ami fokozatosan emeli a sebességet. A magas fordulatszám hatékonyabb munkát eredményez, ugyanis gyorsabban levágható, csiszolható lesz az adott anyag. Egy hőre érzékeny felületnél viszont már nem olyan jó, ha túl magasra állítjuk a fordulatszámot. Hétköznapi használatnál ezen funkciók nélkül is boldogulhatunk.

A sarokcsiszolóból akár láncfűrészt, vagy más szerszámot is „varázsolhatunk” (pl. körvágót) speciális adapterek segítségével. Ehhez csupán el kell távolítani a korongot, valamint a két befogató gyűrűt, és becsavarni helyettük a megfelelő adaptert.

Forrás: Zákány Szerszámház

Sarokcsiszoló vásárlása a Zákány Szerszámháztól

Amikor az ember sarokcsiszolót, vagyis flexet választ, több szempontot is érdemes figyelembe venni. Idetartozik, hogy akkumulátoros-, vagy hagyományos vezetékes szerszámra van-e inkább szükség. Kényelmi szempontból az akkus verzió az ajánlott, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor sokat kell használnod, ilyenkor viszont a vezetékes gép jobb választás. A sarokcsiszolók sokrétűsége a kiegészítők terén is megmutatkozik, így a felhasználását is tudod bővíteni.

Bármilyen szerszám vásárlásáról is van szó, elsődleges szempont a megbízhatóság. A Zákány Szerszámház választékában a legjobb gyártók sarokcsiszolói, és különböző hasznos tartozékok, kiegészítők egyaránt megtalálhatók. Amennyiben további kérdés merült fel, kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is lehet érdeklődni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását