2024. március 19. - József, Bánk
Kétnapos nemzetközi konferenciának adott otthont Budapest szeptember 21-22.-én. A Budapest Fórum a „Fenntartható demokráciák építése” címet viselte. Témái az ukrajnai háború, az energia-, klíma- és demokráciaválság volt.
2022. szeptember 24. szombat 17:35 - HírExtra

Ritkán vesz részt az ember ennyire progresszív, ennyire aktuális rendezvényen. Ahol a megszólalók mindegyike témájának kiemelkedő szakértője, és nem utolsó sorban értehető előadója. A teljessség igénye nélkül a beszélgetések résztvevői közt volt a Svédország, a Lettország, a Hollandia, a Csehország és az Egyesült Királyság nagykövete, Andor László volt EU biztos, Krékó Péter a Political Capital igazgatója, Jávor Benedek volt EP-képviselő.

Az esemény alahangját Karácsony Gergely főpolgármester szavai adták meg. Beszédében a háború kapcsán hívta fel a figyelmet az Európában terjedő populizmus és szálsőjobboldal veszélyeire, mint mondta: „míg a nyugati demokráciák gondolkodásmódjára a „jó és a rossz” közötti határ keresése a jellemző, addig a populisták a „mi” és az „ők” között tesznek különbséget. 

És valóban: ez utóbbi a régi kommunizmus dogmájaként is fordítható: „ahol mi nem vagyunk, ott az ellenség.” 

Az Orbán-rezsim kritikája

Az esemény felszólalói többször is megfogalmazták Orbán Viktor hatalmának anti-demokratikus avagy pszeudo-demokratikus jellegét, és ennek negatív következményeit. A független és ellenzéki média ellehetetlenítését, kivéreztetését, a Fidesz-média pofátlan támogatását, pénzzel tömését. A fake news gyárak, a troll-farmok – a megszólalók szerint – állami támogatással való működtetését. 

Minden résztvevő vallotta, hogy a demokráciának erős, de független intézményekre van szüksége, jogbiztonságra, valódi szolidaritásra. 

Több külföldi diplomata hangsúlyozta, hogy a „bizalom” az, ami például a skandináv államokat a demokratikus működés élenjáróivá teszi, a bizalom az államiintézményekben és egymásban. Ez Közép-Európában jelenleg nagy deficitet mutat.

                                          Krékó Péter, a Political Capital Institute igazgatója, főszervező

Az autokráciákról szólva sokan figyelmeztettek arra, hogy az egyeduralmi rezsimek mindig a demokrácia köntösébe bújnak, sosem vallják be magukról, hogy mik is valójában: hogy mindent csak saját hatalmuk fennmaradásáért tesznek, sosem a közjóért. 

Ebben Putyin szerepét hangsúlyozták, aki az állam minden szintjén manipulálja az embereket. Álhírekkel, összeesküvés elméletekkel, vállalhatatlan ideológiákkal bombázza a nyugatot is. Komoly összegeket áldozott eddig is az európai országokra, hogy ott az ő kénye-kedve szerint végezzék az agymosást. Sikerrel. 

Magyarország jó példa rá, hiszen a jelenlegi hatalom emberei, még anno oroszellenességükkel nőtték bele a bársonyszékekbe, ma pedig kebelbarátjuk Putyinnak és diktatúrájának. 

A klímakérdés és a politika

Kimondták azt is, hogy a klímaváltozás negatív hatásait csak nagyon gyors és határozott zöld fordulattal lehet tompítani. Ehhez a résztvevők a demokratikus berendezkedést alapvetőnek gondolják. Autokrácia, főleg a populista autokrácia sosem összefogást és sosem őszinteséget ad az az embereknek, sosem vallja be, hogy baj van, változtatni kell, hanem ellenségképet gyárt, másokra keni a gondot, elaltatja és ezzel átveri a lakosságot. 

A Budapest Fórum a demokraták, a nyitottan gondolkodók és a környezetvédők ünnepe volt, még akkor is, ha a világ jelenlegi állapotát nézve ünneplésre nincs ok. Mégis a világos megfogalmazások, a sallangmentes tényállítások, ész érvek alapján folyó viták ebben a manipulációra épülő, árokásós, hisztérikus magyar közéletben ünnepnek tekinthetők. 

Egyetlen kormánypárti politikus, közéleti szereplő vagy megmondóember nem vett részt a rendezvényen. 

A tanácskozást a fővárosi önkormányzat, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézete közösen szervezte.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását