2024. március 19. - József, Bánk

Milyen segítségre van szüksége a vadon élő állatoknak, ha szélsőséges az időjárás?

Földünk klímája folyamatosan változik és sajnos nem a jó irányba. Az átlaghőmérséklet emelkedik, a jéghegyek olvadásnak indultak és elkezdődött a termékeny földek elsivatagosodása.
2022. szeptember 24. szombat 16:52 - HírExtra

A globális felmelegedés nagy megpróbáltatások elé állítja az állatokat is, hiszen a megváltozott klimatikus viszonyok befolyásolják a táplálékszerzési lehetőségeket.

Magyarország élővilága nagyon változatos. Madarak, emlősök, és rengetegféle egyéb faj él, költ országunkban. Kontinentális éghajlatunkban négy évszak váltakozik ciklikusan, azonban az utóbbi időkben ezek elkezdtek egyre inkább összemosódni, bizonyos évszakok pedig szinte eltűntek. 

Házi kedvenceink élelmezésére nagy gondot fordítunk és a Vital Pet eledelei révén tökéletes gondoskodásban részesülhetnek, de figyeljünk a vadon élő barátainkra is!

Mi történik az állatokkal az aszályos években?

Amikor a nyári meleg perzselő, naponta dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok és a csapadékos órák száma drasztikusan lecsökken, a föld kiszárad. Ez azonban nemcsak a haszonnövények termésátlagára van hatással, hanem a kisemlősökre, nagyvadakra és a madarainkra is. 

A forró, aszályos időszakban az állatok nem találnak sem elegendő ivóvizet, sem pedig megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet. Ezek hiányában nem szaporodnak, hiszen nemhogy utódaikat, de magukat sem tudják táplálni. A madarak a megtojt tojást vagy a kikelt fiókát ösztönösen kilökik a fészekből, végső esetben pedig az élelmiszerhiány következtében ők maguk is elpusztulnak.

Tehetünk-e bármit, hogy segítsünk az állatoknak?

Bár nem menthetünk meg minden állatot, azonban apró gesztusokkal is segíthetünk a lakókörnyezetünkben élő egyedek túlélésében. A forró napokon az állatok vízhiányban szenvednek, főleg akkor, ha a környéken lévő tavak, mocsarak, patakok kiszáradtak. A kiszáradás következtében a vízi faunában élő táplálékállatok a békák, giliszták száma is megfogyatkozik, ezért madaraink, kisemlőseink éheznek.

Milyen konkrét teendőink lehetnek?

Tegyünk ki a kertbe, udvarba, ház előtti virágok közé, de akár a parkba itatóedényt. Ebből a madarak nemcsak szomjukat tudják oltani, hanem meghemperedve testüket is lehűthetik. Az itatót a sünök is szívesen fogják használni. Az edény készüljön valamilyen kemény anyagból, például kerámiából, vagy tegyünk bele egy nagy követ, hogy ne tudjon felborulni. 

Lehetőleg olyan helyre kerüljön az itató, ahová a macskák nem tudnak feljutni, hiszen előszeretettel vadásznak a madarakra. A vízlelőhelyet valószínűleg a rovarok is meg fogják látogatni. A megfáradt méhek, szitakötők örömmel fogják felfrissíteni magukat.

Az avarban élő sünök éjszakai állatok, napnyugtakor élénkülnek fel és indulnak élelemszerző körútjukra. Aszályos időben sajnos kevés táplálékot fognak találni ezért, ha tudjuk, hogy a kertünkben süncsalád él, vásároljunk részükre süneledelt! 

Önnek ez csak néhány mozdulat, de lehet, hogy egy állatnak maga az Élet!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását