2024. március 19. - József, Bánk

Ezek nélkül nincs hatékony homlokzati hőszigetelés

A homlokzati hőszigetelés az energiahatékony épület egyik alappillére. Sokan azonban nem tudják, melyik rendszert használják, vagy pontosan milyen kiegészítőkre is van szükség. Ebben a bejegyzésben ezért bemutatjuk a hőszigeteléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, és a nélkülözhetetlen elemeket.
2022. szeptember 23. péntek 08:08 - HírExtra

A homlokzati hőszigetelés alapjai: EPS vagy kőzetgyapot?

Több hőszigetelő anyag és rendszer közül is lehet választani a piacon. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és erősségei. A lényeg, hogy egy hosszú távú, megbízható, jó ár-érték arányú típust válasszunk. A három legnépszerűbb a következő:

- EPS (hungarocellás): ez a legelterjedtebb Magyarországon, így kivitelezőt találni sem lesz nehéz hozzá. Azonban egy kis utánajárással, a kisebb épületek szigetelését akár saját kezűleg meg tudjuk csinálni. A többi anyaghoz képest jóval olcsóbb, mégis minőségi megoldás. Az EPS lapok mellett gyakran alkalmazzák az XPS lemezeket is, amelyek szintén polisztirolból készülnek, viszont másféle technikával. Elsősorban lábazati hőszigetelésre alkalmasak, de kisebb terhelésű külső, illetve homlokzati szigetelésre is megfelelőek lehetnek.

- Grafitos EPS: bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a hagyományos, hungarocellás rendszerek helyhiány miatt nem alakíthatóak ki. Ilyenkor a grafitos EPS jelenthet alternatívát, ami akár még 20%-kal hatékonyabb is lehet. Elsősorban családi és társasházak hőszigetelésére ajánlott.

- Kőzetgyapot: Az EPS-hez képest némileg drágább alternatíva, ugyanakkor a hangszigetelést és tűzállóságot tekintve a legjobb opció.

A megfelelő homlokzati hőszigeteléssel stabilabb, környezetbarátabb lesz az épület, csökkenthető a fűtési költség, ráadásul az ingatlan is értékesebbé válhat.

A homlokzati hőszigetelés kellékei

A hőszigetelő rendszerek kiválasztása még nem elegendő. Nem árt tisztában lenni azokkal az elemekkel, amelyek biztosítják a hatékony működést. A rétegek, vakolatok megerősítése, az élek védelme, vagy a dübelezés egyaránt fontos lépést alkotnak, de a színezésről sem érdemes megfeledkezni.

Hőszigetelő lemezek, ragasztó- és ágyazóanyag

A leggyakoribb típus tehát az EPS hőszigetelő lemez, amelyek között többféle jelöléssel is találkozhatunk. Az EPS 50, vagy az alatti értékek az alacsony terhelhetőséget jelzik, míg a 200 a leginkább alkalmas e téren. A padlókon is használt, lépésálló hungarocell a kettő között található (EPS 100).

A homlokzati hőszigetelés során az EPS-, XPS vagy kőzetgyapot lapokat különböző felületekre kell ragasztani, illetve az üvegszövet beágyazását is el kell végezni.

Üvegszövetek

Az üvegszövet háló a homlokzati hőszigetelő rendszer erősítése mellett a vakolatok védelméért is sokat tesz. Biztosítja az ütésállóságot, a felület simaságát, de az időjárási viszontagságok ellen is hatékony megoldás.

Színező anyagok

A megjelenés során többféle színező anyag, típus közül is választhatunk. Napjainkban akár több száz különböző színvariáció is elérhető, így könnyen megtalálhatjuk az ideális színt. A homlokzat egyedi színezéséhez továbbá kapart és gördülőszemcsés színvakolat is beszerezhető.

Dübelek és homlokzati profilok

A dübelezés folyamata elengedhetetlen a homlokzat szigetelésének megerősítéséhez. Ehhez hőszigetelés dübel beszerzésére van szükség, aminek hosszúságát a szigetelőanyag vastagsága, illetve a rögzítési mélység adja meg. A homlokzati profilok elsősorban az élek, sarkok védelmét szolgálják. A vízorros élvédő például megakadályozza a víz visszafolyását, így elkerülhetővé válnak a leázások, lefagyások.

Homlokzati hőszigetelő elemek értékesítése

A homlokzati hőszigetelő elemek értékesítésében meghatározó szerepet játszik a Masterplast, amely kiépített vevőközpontú értékesítési rendszerrel rendelkezik, illetve a gyártott és forgalmazott termékek minőségének folyamatos ellenőrzését végzi. Legyen szó üvegszövet hálóról, EPS lapokról, dübelekről vagy egyéb kiegészítő szigetelésekről, mindenki megtalálhatja amit keres a homlokzati hőszigetelés világában.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását