2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Miért fontos a megfelelő munkavédelmi cipő?

Az adott munkahelyre és munkakörre elvégzett kockázatértékelés alapján határozható meg, hogy a munkavállalónak milyen egyéni védőruházatra, azon belül milyen munkavédelmi cipőre van szüksége a munka ellátásához.
2022. július 11. hétfő 16:04 - HírExtra

A munkavédelmi előírások különféle minősítéseket, védelmi szinteket határoznak meg a munkavédelmi lábbeliket illetően, amelyeknek megfelelően kell kiválasztani azokat. Amennyiben otthoni munkavégzésre keresel alkalmas cipőt, mérlegeld a munkafolyamat védelmiképesség-igényét, és annak alapján vásárolj.

Milyen szempontok alapján válassz munkavédelmi cipőt?

A munkahelyi balesetek majd 90%-a lábsérülés, amely megfelelő védőcipővel kivédhető lenne, így a lábvédelemnek kiemelt szerepet kell kapnia minden munkahelyen. A Legjobb Munkaruha Webshop munkavédelmi cipő kínálata jó ár-érték arányú, megbízható gyártók minőségi darabjait tartalmazza.

Az elsődleges követelmény természetesen a munkabiztonság. Át kell gondolni, milyen környezetben történik a munkavégzés: 

- Jellemzően bel- vagy kültéren? 

- Hidegben vagy melegben? Kell-e extrém hőmérséklet elleni védelem? 

- A nehéz tárgyakkal végzett munkák esetén célszerű a lábujjak védelmében acél, kevlár vagy kompozit orrmerevítővel ellátott lábbelit választani. 

- Amennyiben éles, szúró tárgyak kerülhetnek a padlóra, a talp speciális védelme lehet szükséges.

- Nedves, vizes vagy vegyszeres környezetben elvárás a megfelelő védelemmel rendelkező munkavédelmi lábbeli, mely lehet félcipő, bakancs vagy csizma. 

- A viselés ideje is befolyásolhatja a védelem szintjét egyrészt a ventilláció, másrészt a rezgéscsillapítás, elfáradás szempontjából. 

A kiválasztás másik lényeges szempontja a kényelem, hiszen a munkavállalónak a munkanap nagy részét a munkavédelmi cipőben kell töltenie. A munkahatékonyság, munkakedv növeléséhez járul még hozzá, ha a kiválasztott lábbeli a biztonsági követelmények megléte mellett divatos is. 

Milyen a megfelelő munkavédelmi cipő?

A lábbeli típusa szempontjából döntő szempont a kényelem és a megszokás. Azt, hogy félcipőt vagy bakancsot választasz, befolyásolhatja még a védelem szintje, hiszen egy védőbakancs stabilabb tartást ad, továbbá a kis méretű anyagokat nehezebben engedi bejutni.

A cipő színe egyéni választás, illetve protokoll kérdése. Tiszta, steril környezetbe fehér, olajos, vegyszeres, szennyezett környezetbe inkább sötét cipő viselése javasolt.

A védőcipő anyagát a munkakörnyezet befolyásolja. Ma már számos, nedvességnek, kopásnak ellenálló, strapabíró, innovatív anyagokból készült munkavédelmi lábbeli áll rendelkezésre a hagyományos bőrcipőkön felül. 

Speciális védelmet igénylő munkakörök esetén vásárlás előtt minden esetben ellenőrizd, hogy az adott munkavédelmi cipő rendelkezik-e a szükséges védelmi képességekkel, jellemzőkkel. Az eligazodást segítik a szabványos jelölések. 

A legfontosabb szempontok mellett figyelj a helyes méret kiválasztására annak tudatában, hogy a munkavédelmi cipők méretezése eltérhet az utcai viseletre szánt cipők méretétől.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását