Miért fontos a megfelelő munkavédelmi cipő?

Az adott munkahelyre és munkakörre elvégzett kockázatértékelés alapján határozható meg, hogy a munkavállalónak milyen egyéni védőruházatra, azon belül milyen munkavédelmi cipőre van szüksége a munka ellátásához.

A munkavédelmi előírások különféle minősítéseket, védelmi szinteket határoznak meg a munkavédelmi lábbeliket illetően, amelyeknek megfelelően kell kiválasztani azokat. Amennyiben otthoni munkavégzésre keresel alkalmas cipőt, mérlegeld a munkafolyamat védelmiképesség-igényét, és annak alapján vásárolj.

Milyen szempontok alapján válassz munkavédelmi cipőt?

A munkahelyi balesetek majd 90%-a lábsérülés, amely megfelelő védőcipővel kivédhető lenne, így a lábvédelemnek kiemelt szerepet kell kapnia minden munkahelyen. A Legjobb Munkaruha Webshop munkavédelmi cipő kínálata jó ár-érték arányú, megbízható gyártók minőségi darabjait tartalmazza.

Az elsődleges követelmény természetesen a munkabiztonság. Át kell gondolni, milyen környezetben történik a munkavégzés: 

- Jellemzően bel- vagy kültéren? 

- Hidegben vagy melegben? Kell-e extrém hőmérséklet elleni védelem? 

- A nehéz tárgyakkal végzett munkák esetén célszerű a lábujjak védelmében acél, kevlár vagy kompozit orrmerevítővel ellátott lábbelit választani. 

- Amennyiben éles, szúró tárgyak kerülhetnek a padlóra, a talp speciális védelme lehet szükséges.

- Nedves, vizes vagy vegyszeres környezetben elvárás a megfelelő védelemmel rendelkező munkavédelmi lábbeli, mely lehet félcipő, bakancs vagy csizma. 

- A viselés ideje is befolyásolhatja a védelem szintjét egyrészt a ventilláció, másrészt a rezgéscsillapítás, elfáradás szempontjából. 

A kiválasztás másik lényeges szempontja a kényelem, hiszen a munkavállalónak a munkanap nagy részét a munkavédelmi cipőben kell töltenie. A munkahatékonyság, munkakedv növeléséhez járul még hozzá, ha a kiválasztott lábbeli a biztonsági követelmények megléte mellett divatos is. 

Milyen a megfelelő munkavédelmi cipő?

A lábbeli típusa szempontjából döntő szempont a kényelem és a megszokás. Azt, hogy félcipőt vagy bakancsot választasz, befolyásolhatja még a védelem szintje, hiszen egy védőbakancs stabilabb tartást ad, továbbá a kis méretű anyagokat nehezebben engedi bejutni.

A cipő színe egyéni választás, illetve protokoll kérdése. Tiszta, steril környezetbe fehér, olajos, vegyszeres, szennyezett környezetbe inkább sötét cipő viselése javasolt.

A védőcipő anyagát a munkakörnyezet befolyásolja. Ma már számos, nedvességnek, kopásnak ellenálló, strapabíró, innovatív anyagokból készült munkavédelmi lábbeli áll rendelkezésre a hagyományos bőrcipőkön felül. 

Speciális védelmet igénylő munkakörök esetén vásárlás előtt minden esetben ellenőrizd, hogy az adott munkavédelmi cipő rendelkezik-e a szükséges védelmi képességekkel, jellemzőkkel. Az eligazodást segítik a szabványos jelölések. 

A legfontosabb szempontok mellett figyelj a helyes méret kiválasztására annak tudatában, hogy a munkavédelmi cipők méretezése eltérhet az utcai viseletre szánt cipők méretétől.