2024. március 29. - Auguszta

Higiénia megkönnyítése mozgáskorlátozottak számára

Egy baleset, betegség vagy valamilyen egyéb körülmény miatt előfordulhat, hogy az addig természetesnek vett dolgok komoly nehézségbe ütköznek. Akár az egyensúllyal van probléma vagy az erőnléttel, esetleg a mobilitás hiányával, mind nagy akadályokat gördít a tisztálkodás és a mosdóhasználat útjába.
2022. június 14. kedd 07:17 - HírExtra

Szobai WC-k

Abban az esetben, ha akár egyedül, akár segítséggel gondot okoz a mosdóba jutás, a Rehaker.hu-nál kapható szobai wc-k nagy segítséget jelenthetnek. Lényegesen jobb életminőséget biztosít, mint a pelenkázás.

Számos kivitelben kaphatóak, legtöbbjüknek a lábrésze állítható, ezáltal az ülőrész magassága a használó kényelméhez igazítható, a Rehaker.hu weboldalon mindenképp érdemes körülnézni. 

Léteznek kerekekkel rendelkező verziók is, amik könnyebb mozgathatóságot tesznek lehetővé. A zuhanyszékkel kombinált szobai wc-k fémrészei rozsdamentesek, a műanyag részek pedig olyan kialakításúak, amik csökkentik a csúszásveszélyt. Szerencsére számtalan formában és méretben megtalálhatóak ezek az eszközök, így nem probléma az átlagtól eltérő termet vagy testsúly sem.

WC magasítók

Egy sérülés következtében vagy időskorban előforduló merevség, gyengeség miatt bekövetkező mobilitáshiány esetén nagy nehézségbe ütközhet a WC-re való leülés. Fokozottan igaz ez magas embereknél. Ezek az eszközök segítik a leülést, felállást és a kerekesszékről történő átülést is.

Az egyik lehetséges megoldás erre a problémára a WC magasságának a megnövelése WC magasító segítségével. Ezeknek a rögzítése meglehetősen egyszerű és gyors, fülek segítségével vagy a WC belső részéhez történik. A kényelem érdekében egyes modellek karfával is el vannak látva, amely megkönnyítik a leülést és felállást is. Az elöl mélyített magasítók a személyes higiénia egyszerűbbé tételére szolgálnak.

Egyéb fürdőszobai tisztálkodást segítő eszközök

A tisztálkodás, mosdatás mozgáskorlátozott személyek esetén jelentősen megkönnyíthető egy zuhanyzószék használatával. Ezekkel jelentősen csökkenthető az elcsúszás, elesés veszélye. Rendelkezésre áll falra szerelhető fel- és lehajtható zuhanyülőke, a kád szélére akasztható ülőke, de akár gördíthető zuhanyszék is. Ezek az eszközök segíthetnek abban, amennyiben lehetőség van rá, hogy a használó visszakapja az önállóságának egy részét, és egyedül intézze a tisztálkodást. Ezenfelül pedig a műanyag részek nem sima kialakításúak, így csökkentik a csúszásveszélyt. Bizonyos modellek állítható kar- és háttámlával készültek, ezzel is segítve a kényelmesebb tisztálkodást.

A mozgáskorlátozott vagy nehezen mozgó, esetleg elesett embereknek komoly kihívást jelent a mindennapi higiéniai szükségletek kielégítése. Megfelelő segédeszközökkel azonban könnyebbé lehet tenni ezt a problémát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását