2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lassuló áremelkedés az Unióban

Havi összevetésben lassult, éves viszonylatban ugyanakkor rekordmértékben gyorsult a termelői árak emelkedése az euróövezetben és az Európai Unióban áprilisban.
2022. június 2. csütörtök 11:54 - HírExtra

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön azt közölte, hogy a termelői árak az euróövezetben 1,2 százalékkal, az EU egészében pedig 1,3 százalékkal nőttek áprilisban márciushoz képest, amikor az euróövezetben 5,3 százalékos, az EU-ban 5,4 százalékos növekedést jegyeztek fel.
    
Éves összevetésben az euróövezetben az áprilisi termelői áremelkedés 37,2 százalékra gyorsult a márciusi 36,9 százalékról, az EU-ban pedig 36,6 százalékról 37 százalékra.
     
Ismételten az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben a termelőiár-emelkedéshez. Az energiaárak éves szinten 99,2 százalékkal nőttek az euróövezetben a márciusi 104,1 százalék után, az EU-ban pedig 101,3 százalék után, 97,2 százalékkal.
    
Az energiaárak nélkül a termelői árak emelkedése az euróövezetben éves szinten 15,6 százalék volt a márciusi 13,7 százalék után, az EU-ban pedig a márciusi 14,2 százalék után áprilisban 16,1 százalék.
    
Az ipari termelői árak legnagyobb havi növekedését Szlovákiában (+9,3 százalék), Luxembourgban (+6 százalék) és Bulgáriában (+4,1 százalék)  regisztrálták. A legjelentősebb csökkenés Írországban volt (-16,4 százalék), majd Romániában (-3,2 százalék), Portugáliában (-2,2 százalék) és Olaszországban (-0,3 százalék).
    
Az ipari termelői árak éves bázison valamennyi tagállamban emelkedtek áprilisban. A legnagyobb éves növekedést Dániában és Írországban (egyaránt +62,3 százalék), Romániában (+60,4 százalék), továbbá Belgiumban (+52,7 százalék) regisztrálták.
    
Az Eurostat kimutatása szerint Magyarországon a termelői árak 3,8 százalékkal nőttek a márciusi 4,5 százalék után havi szinten és 42,8 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a márciusi 39,7 százalékot követően.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását