2024. március 29. - Auguszta

Helló napfény!

A tavaszi napsugarak üdítően hatnak ránk és megmelengetik minden érzékünket. A napfény felvidít, bársonyossá és széppé teszi a bőrt, miközben mutatós barnára festi azt. A tévhitekkel szemben a napfürdőzés nem károsítja a bőrünket, amennyiben megfelelő védelemmel látjuk el.
2022. május 3. kedd 12:05 - HírExtra

Ahogy megjelenik a jó idő, a hosszú bezártság után mindannyian vágyunk ki a szabadba. A tavaszi napfény különösen jótékony hatású, hiszen a hatására új energiák szabadulnak fel, nyitottabbá válunk az új dolgokra és könnyebben elűzzük a stresszt is. Ilyenkor egyre többen keresik a zöld területeket, kirándulnak, biciklitúrákat szerveznek, és újra felfedezik a szabadban végezhető sportokat. Hiszen a napfény testre és lélekre egyaránt gyógyító hatással van.

Ahhoz azonban, hogy gondtalanul élvezhessük a simogató, meleg napsugarakat, óvatosnak kell lennünk.

Élvezzük a napot, de csak helyesen! 

Először is meg kell tudnunk, hogy milyen a bőrtípusunk. Általánosságban négyféle bőrtípust különböztetünk meg, melyek a haj- és bőrszínen alapulnak. Az alapszabály az, hogy a szeplős és a világos bőrűeknek elég csupán 10 percig a napon tartózkodni, hogy a bőrük máris lepiruljon. A bőrük saját melaninja ugyanis nagyobb szemcséjű, így érzékenyebb a sugárzásra. 

A sötét bőrűek akár 30 percet is kibírnak mindenféle védelem nélkül. A melanin finoman eloszlik a bőrükben és így jobban is védi azt. Vízközelben vagy hegycsúcson azonban lerövidül az önvédelmi idő. Igaz, hogy a bőrnek megvan a maga saját védekezési ideje, de az nem tart sokáig. Éppen ezért fontos a megfelelő fényvédő faktor, mely megadja, hogy a védelem nélküli bőrhöz képest hányszor tovább tartózkodhatunk a napon. A nap elleni védelmet nyújtó krémet legalább fél órával a napfürdőzés előtt vigyük fel a bőrünkre, ugyanis akkor hat igazán. A jó napkrém egyaránt véd az UV/A- és az UV/B-sugarak ellen is. 

A megadott fényvédelem mindig az UVB-sugárzásra vonatkozik, mely a leégésért és a bőrrákért is felelős. Az UV/A-sugarakra – melyek a korai öregedést serkentik – nincs hivatalos mérési módszer. Nemzetközi normaként az „ausztrál standart” érvényes a védelemre. Ez azt garantálja, hogy a szer az UV/A-sugarak kb. 90 százalékát nyeli el.    

Napozás utáni védelem

A bőrnek a napfürdőzés után szintén komoly védelemre van szüksége. Ebben segítenek a hidratáló napozás utáni testápolók, amelyek az ápolás mellett segítenek a szép, egészséges barna színt minél tovább megtartani.

Együnk sok vitamint!

A bőrünknek nemcsak külső, hanem belső ápolásra is nagy szüksége van. Ezt a célt szolgálják a vitaminok és a bőrvédő antioxidánsok, amelyek segítenek megőrizni a bőr szépségét.

Például az E-vitamin antioxidáns hatása révén nagymértékben hozzájárul a bőr szépségéhez, a béta-karotin a lebarnulásban játszik szerepet.  Az A-vitamin segíti a bőr újraképződését és gyógyulását, a C-vitamin pedig fokozza a bőr önvédelmét és véd a leégés ellen.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását