2024. április 19. - Emma

Legyünk óvatosak a napozással

Itt a tavasz, sőt, nyakunkon a nyár, ezért nem árt elkezdeni a felkészülést a napozásra, még akkor is, ha idén nem tervezzük a forró égöv felfedezését.
2011. május 13. péntek 07:33 - HírExtra
A bőr úgy védekezik a napfény UVA-, UVB és UVC sugarai ellen, hogy az úgynevezett melanin festékanyagot termeli, ami barnává teszi a bőrünket. Ez azonban mint tapasztalhattuk, csak átmeneti védelmet jelent.

Az ózonréteg szerepe

Az ózonréteg a bőrre káros sugárzás nagy részét, így az UVC-sugarakat is feltartoztatja. Az UVA és UVB- sugarak körülbelül 4%-a azonban végül mégis átjut rajta, és a bőrbe hatol. A bőrrák kialakulásának kockázata az ózonréteg elvékonyodása miatt egyre nőt, különösen a déli órákban veszélyes napozni.

A festékanyag termelődése

A világos bőrűek szervezete kevesebb melanint termel, éppen ezért ők kevésbé védettek az UV-sugárzás ellen. Az ultraibolya sugarak tehát nálunk súlyos károkat okozhatnak a mélyebb bőrrétegekben. A barnább, bronzos bőr ellenállóbb, akár 20-30 perc is lehet a saját védelmi ideje, míg a világos és irritációra hajlamos bőr 5 perc alatt leéghet!

A fokozatosság elve

Hagyjon időt télen kifehéredett bőrének arra, hogy megszokja a napot! Főleg a nyári utazások esetén érvényes, hogy az első három napon maradjon árnyékban. Az is megéghet, aki a szoláriumban „előbarnítja” magát, ezért a fokozatos szoktatás mellett a fényvédő krémeket is mindig használni kell! A napallergia során jelentkező viszkető égő hólyagok és a bőrpír kezelésére speciális készítményeket használjon.

Jó tudni!

A fényvédőszerek faktorszáma megmutatja, hányszorosára nő a bőr saját védekezőképessége a napozás során.
Forrás: noiteazo.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását