2024. április 27. - Zita

Újra elvette volt nejét a miniszter

Húsz évvel a válás után a legnagyobb titokban újra összeházasodott Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Therese von Hardegg - írta a Kleine Zeitung című osztrák napilap.
2008. augusztus 24. vasárnap 14:39 - Hírextra
A Kleine Zeitung című osztrák napilap szerint a főnemesi származású 70 éves politikus és a Csehországgal határos alsó-ausztriai Hardegg 68 éves grófnője a stájerországi Murauban lépett újra frigyre a Schwarzenberg-kastélyban, ahol 1967-ben kötött házasságuk első tíz évét töltötték.

Az esküvő tényét a cseh külügyminisztérium és a helyi anyakönyvi hivatal sem erősítette meg. A lap a pár egyik fiára, Johannesre hivatkozva számolt be a titokban szervezett eseményről. Johannes Schwarzenberg szerint a ceremónián nem készültek fényképek, és szülein kívül csak egyik testvére, Anna Karolina és az ő két gyermeke, illetve az anyakönyvvezető volt jelen.

"Mindig nagyon szerették egymást, és soha nem is váltak el teljesen" - mondta a lap forrása a régi-új házaspárról.

A férj 1937-ben született Prágában Karl Jonahnnes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von Schwarzenberg néven. Ő a 12. Schwarzenberg herceg. A második világháború után, amikor a német anyanyelvű csehszlovák állampolgárok birtokait államosították és túlnyomó részüket kiüldözték az országból, a család Bécsbe költözött.

A kelet-európai ellenzéki mozgalmakat egyebek közt a Nemzetközi Helsinki Bizottság elnökeként támogató emberi jogi harcos Schwarzenberg 1990-től két évig Václav Havel kabinetfőnöke volt. 2004-től a liberális Szabadság Unió szenátusi frakciójának tagja, 2007-től külügyminiszter. A Hardegg grófnővel kötött házasságból három gyerek született, Johannes, Anna Karolina és Karl Philip. 1988-ban váltak el.

A Schwarzenberg család Csehország déli részéből származó hercegi ága a Habsburg-birodalom egyik legbefolyásosabb famíliája volt. A jelenlegi cseh külügyminiszter felmenői között van például prágai érsek, a Napóleon elleni koalíciós hadsereget vezénylő tábornagy, vagy éppen az 1848-as magyar forradalom leverésében szerepet játszó miniszterelnök is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását