2024. május 22. - Júlia, Rita

Menekülés a városból

A Moammer Kadhafihoz hű kormányerők támadásai miatt a líbiai felkelők sietve hagyják el Brega és Rasz-el-Unúf városát, és kelet felé, Bengázi irányába hátrálnak.
2011. március 30. szerda 10:59 - HírExtra
Támadás!

A Moammer Kadhafihoz hű kormányerők támadásai miatt a líbiai felkelők sietve hagyják el Brega és Rasz-el-Unúf városát, és kelet felé, Bengázi irányába hátrálnak - jelentették szerdán arab tévéállomások. A híradások szerint az ellentámadásba lendült hadsereg harckocsikat és tüzérséget vetett be a felkelők ellen, s ez pánikot okozott a lázadók soraiban, akik kedden gyakorlatilag nem kaptak támogatást a nyugati szövetség légierejétől. A keddi hírek még arról szóltak, hogy a lázadók elfoglalták Kadhafi szülővárosát, Szirtet, és nyomulnak nyugati irányban, Tripoli felé.

Szerdára virradóra a nyugati koalíció gépei szemmel láthatóan kevesebb bevetést hajtottak végre Líbia légterében, s csak francia gépek mértek néhány csapást a líbiai hadsereg légvédelmi ütegeire és fegyverraktáraira Tripolitól délre, illetve délnyugatra.

Hol van a "pecér"?

Az al-Arabíja hírtévé szerint a Ben-Dzsavád városát elhagyó ellenzék seregének parancsnokai arra kérték a Nyugatot, hogy több légicsapást mérjenek a Kadhafihoz hű csapatokra. "A városért vívott harcokban nyugati segítség nélkül maradtak a felkelők, akik francia államfőhöz fordultak támogatásért: Nicolas Sarkozy hol vagy? " - kérdezte az arab hírcsatorna.

A kormánycsapatok ezzel egy időben szorosabbra vonták az ostromgyűrűt a felkelők ellenőrzése alatt álló, a fővárostól nyugatra fekvő Miszráta városánál. A lázadók itt sem kaptak légi támogatást az amerikai harci gépektől, amelyek korábban a líbiai parti őrség három hajóját tették harcképtelenné.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását