2024. április 24. - György

Cselekvési terv a tokaji bor védelméért

A kormány Olaszországgal és Szlovákiával szemben is lépéseket tervez a tokaji bor és borvidék megóvása érdekében - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő pénteki online sajtótájékoztatóján.
2008. augusztus 15. péntek 11:40 - Hírextra
Magyarország számára alapvető fontosságú, hogy az eredetvédett földrajzi nevet csak magas minőségi követelményeknek megfelelő borkészítmények viseljék - mondta a szóvivő a kormány szerdai döntését ismertetve. Hozzátette: jelenleg ezt az elnevezést olyan borok is viselik, amelyek nem teljes mértékben felelnek meg az elvárásoknak.

Daróczi Dávid Olaszországgal összefüggésben azt mondta: ellentétes az európai közösségi joggal az, hogy egyes olasz borokat "Tocai" megnevezéssel jelölnek meg.

Mint mondta, ezt a döntést az Európai Bizottság többször megerősítette, de Olaszország továbbra sem tartja be, ezért a kormány cselekvési tervet fogadott el, hogy érvényt szerezzen a magyar érdekeknek.

A "Tocai friulano" vagy "Tocai italico" az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartományban hagyományosan termesztett szőlőfajta, melyből a "Collio" vagy "Collio goriziano" földrajzi megjelölés alatt forgalmazott borokat állítják elő.

A magyar "Tokaji" földrajzi megjelölés védelme céljából született megállapodás megtiltotta a "Tocai" kifejezés használatát a fent nevezett olasz borok leírására, egy 2007. március 31-ig tartó átmeneti időszakot követően.

Daróczi Dávid a cselekvési terv részleteiről elmondta, Magyarország először az olasz féltől és az Európai Bizottságtól kér tájékoztatást arról, mit tesznek a jogellenes helyzet megszüntetéséért. Hozzátette: a kormány az európai parlamenti képviselőket is bevonja az ügybe, ha mindezek után sem várható a visszás helyzet rendezése, Magyarország bírósági eljárást kezdeményez.

A kormányszóvivő azt mondta: Szlovákiával kapcsolatban az okoz gondot, hogy a területi korlátozást nem tartotta be a szomszédos ország.

Mint mondta, a tokaji borvidék egy része átnyúlik Szlovákiába, ezért az ezen a területen termelt borok az uniós joggal összhangban viselhetik a tokaji, azaz "Tokajska" nevet. A szlovák fél 565,2 hektáron termelhetne tokaji bort - jegyezte meg.

A szóvivő kitért arra, Magyarország és Szlovákia korábban arról állapodott meg, hogy együtt nyújtja be az uniós borreform keretében az új eredetvédelmi szabályok szerinti termékleírást. Hozzátette: a szlovák területi igények miatt nincs megegyezés a két fél között, sőt a szlovák fél bejelentette, hogy önálló termékleírást készít és önálló borvidéket hoz létre.

A kormányszóvivő azt mondta: Magyarország az Európai Bizottság állásfoglalását kéri arról, hogy összeegyeztethető-e a közösségi joggal a két borvidék és a két árujelző, a "Tokaji" és a "Tokajska".

A cselekvési terv szerint, a bizottság írásbeli válasza után, a kormány folytatja a tárgyalásokat a szlovák féllel - fűzte hozzá.

Daróczi Dávid azt mondta, hogy Magyarország számára az lenne elfogadható, ha Szlovákia 565,2 hektárra csökkentené a szőlőterületeket, vagy a tokaji borvidékre eső településeket négy falura csökkentené.

Szlovákia és Magyarország 2004-ben aláírt egy megállapodást, amelyben a szlovák fél vállalta, hogy a névhasználat érdekében a határon átnyúló borvidéki területet pontosan lehatárolja, majd gyakorlatilag bevezeti a márka- és eredetvédelem érdekében megalkotott magyar szabályozási és ellenőrzési rendszert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását