2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Zöldebb Blaha lesz

Elkezdődött a mesterséges váztalaj kialakítása a Blaha Lujza téren, amelynek elsődleges célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését. A megújuló Blaha Lujza tér összhatásában jóval zöldebb lesz: a Fővárosi Önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan ligetes-fás találkozóhellyé alakítják át.
2022. február 23. szerda 11:35 - HírExtra

A Blaha Lujza tér felújítása szerződés szerinti ütemben halad, már zajlanak a téren a további fatelepítés előkészületei. Összesen 80 fát ültetnek a térre, az új fák egyik részét egybefüggő zöldfelületbe, a másik részét pedig a burkolatba ültetik teljes talajcserével és talajszint alatti öntözőrendszerrel. A tér nagy részén – a fák környezetébe – térkő burkolatot építenek vízáteresztő fugázással és alépítménnyel.

 Elkezdődött a mesterséges váztalaj kialakítása, amelynek célja, hogy segítse a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljon a térburkolatnak. Először agyag vízmegtartó réteget helyeznek el mélyen a földben, hogy annak vízmegtartó képessége biztosítsa a fák életben maradását. Ezen zúzott köves réteget terítenek szét, a résekbe pedig tápanyaggal dúsított, jó minőségű termőföldet mosnak. Ezután ültetik be a zúzott köves réteg fölé, termőföldbe a földlabdás fákat, a burkolat alá pedig teherhordó, de vízáteresztő zúzottkő-alépítmény kerül. 

Hagyományos esetben a burkolat alatti talajréteg tömörödik, oxigén- és vízszegény közeget képezve, emiatt a városi fák sínylődnek. A mesterséges váztalajba, vagyis a Stockholm Faültetési Rendszerrel ültetett fák azonban gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik. A zúzottkő-réteg nem engedni tömörödni a tápanyagdús termőföldet, a fák gyökerei kellő tápanyagot, oxigént és megtámasztást találnak a rések között. 

A faültetési munkák első üteme tavaly november 25-én kezdődött, eddig 19 fát ültettek el a nagy növénykazettába, és még 61 fát telepítenek, közülük csaknem ötvenet Stockholm-rendszerrel. Kilenc meglévő fát sikerült megmenteni, így a tervek szerint összesen 89 fa lesz a téren. 

Élhetőbbé tesszük Budapestet: így újul meg a Blaha Lujza tér 

Határidőre elkészültek a növénykazetták szerkezeti falai és talajcseréje, a Szent Rókus Kórház felőli kazettában már a fákat is elültették;

befejeződtek a közműkiváltások, helyükre kerültek az új közművek;

megtörtént az aluljáró külső födémszigetelése, a Rákóczi út–Nagykörút csomópont útburkolatának felújítása;

elkészült a Márkus Emília utca érintett szakaszának szegélye, valamint útburkolata;

helyére került a Blaha Lujza tér egyik emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő gomba alakú szökőkút új fémszerkezete;

befejezték a nagy szökőkút és a gomba alakú szökőkút vasbeton aknáit;

kicserélték az Erzsébet körúti középszigeten álló közvilágítási oszlopot, hogy a kivitelező a tavasszal kialakíthassa ott a gyalogátkelőket. 

Tavasszal, a növénytelepítésnek megfelelő időjárásban folytatódik a téren a faültetés, a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése, illetve a buszmegállók befejezése és az azokhoz tartozó térburkolatok kialakítása is megtörténik. 

Mindezek mellett a tér burkolatából fellövellő vízjátékot építenek;

cserje- és évelőfelületeket alakítanak ki a növénykazettákban;

a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székeket, valamint asztalokat helyeznek ki;

két új MOL Bubi gyűjtőállomást telepítenek, és számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el;

akadálymentes nyilvános illemhelyet építenek;

a kereszteződésben három új gyalogátkelőt létesítenek, hogy a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő legyen;

új burkolati jeleket festenek fel az átépítés után, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.

Forrás: BKK
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását