2024. május 19. - Ivó, Milán

Kiszelly: egy új pártnak kedvező a terep

A Szonda Ipsos felmérése szerint az emberek elfordultak a pártoktól, míg a bizonytalanok tábora nőtt. Az okokról Kiszelly Zoltán politológussal beszélgettünk.
2010. december 1. szerda 12:39 - Forján-Vass Máté
Miért hagyták el a szavazók a politikát?

Mert a magyar választó, olyan, mint a csiga: a két választás között, ha kiábrándul a pártjából, akkor visszavonul a házába, majd a legközelebbi választáskor ismét kidugja a fejét.

A bizonytalanokra jellemző volt mindig is a csodavárás, és mivel a csoda várat magára, ezért most odébb álltak. Ők 1990 óta minden választástól jobbat várnak. Elhiszik, amit ígérnek, mert ez a vágyuk, és ezzel él vissza a politika.

Az LMP-nek nem változott a támogatottsága, náluk már csak a törzsközönség van?

Igen. Őket lehet a modernizáció győzteseinek nevezni, akik nyertek a rendszerváltással. Egy szűk réteg, de erős véleményvezéreknek számítanak, és elég nagy tömeget megmozgathatnak.

Nekik azon múlik minden: lesz-e kellő mennyiségű jelöltjük a választásokon, illetve hogy mekkora lesz a szavazáson való részvételi arány.

A Fidesz és az MSZP népszerűsége törvényszerű csökkenésen ment át?


Az az érdekes, hogy a Fidesz nem bukott nagyobbat, mint az MSZP. Dacára minden népszerűtlen döntésnek, ugyanannyit vesztettek, mint az MSZP. Ez főleg az elmúlt 8 évnek tudható be.

A magán-nyudíjpénztárnál nagyobb a politikai vita, mint a társadalmi érdeklődés, talán ezért sem módosít a vita.

Igen, mert az emberek nem értik miről van szó. Nem lesznek okosabb a sok vitától sem, mert a tartalma nem kézzelfogható. Nem azt mondják, hogy 70 helyett 40 ezer lesz a nyugdíj.

Most a Fidesztől elmentek a csodavárók, de megmaradt  a két és félmilliós törzsközönség, amely még sokáig kitarthat mellettük.

Az MSZP-t is a csodavárók hagyták ott?

Elképzelhető, de emellett azok is hátat fordítottak nekik, akik úgy gondolták most már nincs értelme a párt mellett maradni. Az MSZP-nek az az egymillió ember, aki megmaradt, az már tényleg a keménymag. Ők a posztszocialista szavazók: vagy jó volt nekik az előző rendszer, vagy pozitív dolgokat kötnek hozzá.

Azok között, akik feladták két típus van: vagy úgy gondolták, hogy nincs esély fordítani, vagy azzal nem értenek egyet, amerre az MSZP tart. Ezek lehetnek liberálisok, vagy olyanok is, akik a nemzeti érzelmet hiányolják. Persze nem Szili Katalin vitt el 150 ezer szavazót. De akadnak olyanok is, akik az egységet hiányolják, vagy a párt irányvonalával nem értenek egyet.

Az MSZP azért is próbál harcias lenni, mert szeretné megmutatni a szavazóknak, hogy ő a legnagyobb ellenfele a Fidesznek. Persze ezzel a Fidesztől leszakadókat is szeretnék begyűjteni.

A Jobbik viszont megfeleződött, miért?


A Jobbik bázisa 300 ezer radikális szavazó. Ezen túl a protest szavazók álltak melléjük. Amikor élesen támadta őket a baloldal, akkor ők voltak a tiltott gyümölcs. Aki az MSZP ellen akart szavazni, az a Jobbikra szavazott.

Aki a parlamenti pártoknak ártani akart, az mind úgy érezte, hogy a Jobbikra kell szavaznia. A Fidesz ebből februárban kiszállt, és most már az MSZP is rájött arra, nem kell a Jobbikkal foglalkozni.

A 4 százalék az már csak radikális szavazó?


Felmérés
A Szonda Ipsos felmérése alapján a Fidesz vezet 37 százalékkal a biztos szavazók körében. Az MSZP 10 százalékon áll, a Jobbik a biztos szavazatok 4 az LMP 2 százalékát kapná. A bizonytalan vagy nem szavazók aránya 45 százalékra nőtt.
A Jobbiknak az a baja, ami a MIÉP-nek is anno: nem tudja magát érdekessé tenni. Két veszélyforrás leselkedik Vonáékra: a szavazók egyetértenek a kormánypárt elveivel, illetve a protest szavazó, az mindig ellenzéki. A Jobbik viszont folyton egy ellenzéki pártot támad, így nem lesz annyira érdekes. Úgy meg pláne nem, hogy együtt szavaz a Fidesszel.

Ezért mennek megint az utcára?


Most kimennek az utcára a Károlyi szoborhoz, vagy a Nemzeti Színházhoz, hátha bejön. Megtámadja a baloldal szent teheneit, és remélik, hogy a liberálisok visszatámadásával megint érdekesek lesznek.

Egy dologban tévednek, hogy ez sikeres lesz. Ez megint olyan helyzet, amit a Fidesz fog megoldani. Megépül a mélygarázs, és akkor majd elrakják a Szent István Parkba a Károlyi szobrot.

Orbán Viktor nem véletlenül szállt ki ebből a történetből. Nem akarja erősíteni ezzel a Jobbikot. Gyurcsánnyal szemben ezt már kétszer eljátszotta, el is bukta a kettejük csatáját, és rájött,  ezzel nem ér el sikert. A parlamenti vitában is inkább kivonta magát ebből, még egyszer nem akarja, hogy megerősödjön Gyurcsány.

Azt már sokszor mondta, hogy nőni fog a bizonytalanok száma.

Most még az a kérdés, fel tudja-e valaki venni a versenyt a Fidesszel. Egyelőre ők jó helyzetben vannak, mert egyedül fedik le a jobboldalt. Az, hogy ki hogyan szervezi meg magát, hogyan alakul az ellenzék, az attól függ, mennyi embert állítanak maguk mögé.

Az MSZP-nek jelenleg másfél millió szavazót kéne maga mellé állítania. Ehhez hozzátartozik az is, hogy az MSZP szavazói öregek, és a demográfiai adatok nem kedvezőek a szocialistáknak.

A Fidesz győzelme akkor lesz biztos, ha az MSZP nem fog megerősödni. De az fontos, hogy a jobboldali szavazók szemében ne kövessen el hatalmas hibát, és ne alakuljon még egy erős jobboldali párt, aki az egységet megbontja.

Mi lehet még?

Alakulhat egy új párt. Vannak olyanok, akik elég népszerűek lehetnek, és ha összefognak, akkor egy erős pártot hozhatnak létre. Ennyi bizonytalan szavazó egy új pártnak nagyon könnyen nyithatna teret.

Azonban egy dolog még nem ismert: az új választójogi törvény. Valószínűleg ez egyéni központú lesz, akkor viszont a Fidesz lesz a legnagyobb esélyes, főleg akkor, ha csak egyfordulós választás lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását