2024. március 19. - József, Bánk

Egy hét alatt 300 km

A Tiszai PET Kupa az ártéri hulladék összegyűjtésén, szelektálásán és feldolgozásán túl a folyami műanyag szennyezés kutatására is kiemelt figyelmet fordít.
2022. január 20. csütörtök 15:15 - HírExtra

“Mekkora sebességgel haladnak a palackok az áradó folyókon, mekkora távolságot képesek megtenni adott idő alatt, hol, miért és mennyi ideig akadnak el?” – sorolta Gyalai-Korpos Miklós, a PET Kupa tudományos szakértője a kérdéseket, amelyekre válaszokat várnak a palackjelölésektől.

A válasz korántsem egyértelmű. Míg a közhiedelem szerint palackokat jelölni nem érdemes, mert azok “úgyis leúsznak a tengerig”, a PET Kupa önkéntesei az elmúlt tíz évben gyűjtött palackposták alapján tudják, hogy ez nem így van. A tudományos közösség, a közvélemény és a szakértők meggyőzéséhez azonban nem elég egy magyar ártérben talált évtizedes ukrán palackpostára hivatkozni, ehhez alapos kutatásokra van szükség. 

A Hulladékmentes Tisza projekt keretében két éve változatos technológiák alkalmazásával folyik a palackjelölés. Míg a korábbi jelöléseknél inkább a technikai kihívásokat próbálták leküzdeni, a fejlesztéseknek hála mostantól folyamatosan és megbízhatóan gyűlnek az adatok. A legutóbbi elengedés alkalmával két jeladót bocsátottak ki, az elsőt Tivadarnál dobták az áradó Tisza fő sodorvonalába, míg a másikat Alsóbereckinél a Bodrogba. Mindkét esetben a határhoz legközelebb eső hídról történt az elengedés, ugyanis áradás esetén csak így lehetséges a sodorvonalba ejteni a palackot.

“Amióta a palackok úton vannak, nem telik el nap, hogy ne néznék rá, merre járnak – mondta Hankó Gergely, a palackjelölés ötletgazdája – nagyon érdekes, árulkodó a viselkedésük és reméljük hosszú távon igazolják a folyami hulladékokról felállított hipotézisünket.”

A bodrogi palack nem jutott messzire, napokat töltött Sárospatak alatt, egy petkalózok által jól ismert műanyag lerakatnál. Ezután továbbúszott, majd egy másik ártéri területen akadt el. Ez fontos adat, hiszen a tavaly januári kísérlet során két másik jelölt palack is ugyanezen a folyószakaszon akadt meg. A Tiszta Tisza Térkép adatai megerősítik, hogy ezeken a helyeken az átlagosnál is súlyosabb az ártéri szennyeződés.

A tiszai palack ugyanebben az időszakban szédületes sebességgel haladt, amit minden érdeklődő folyamatosan, valós időben nyomon tud követni a The Coca-Cola Foundation támogatásával megvalósuló Hulladékmentes Tisza projekt oldalán. A jeladós palack egy nap alatt Tokajig jutott, két helyen hosszabban időzött (Tiszafüred fölött, majd az Abádszalóki-öböl bejáratánál), hogy aztán egy hét és körülbelül 300 kilométer megtétele után végül a Kiskörei Vízlépcsőnél torpanjon meg. Az, hogy nem jutott át rajta, igazolja, hogy a duzzasztómű valódi védvonalként óvja a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől. Az áradások alkalmával akár 600 köbméter feletti, kb. 6000 tonnányi hulladékot is képes feltartóztatni a Kiskörei Vízlépcső.

Sok kudarc után itt az áttörés

A 2022 januári palackelengedés már a 3. kísérlet, amely a folyamatos kutató-fejlesztő munka eddigi legnagyobb sikerét hozta. Az első, 2019 májusában elengedett PET-palackokat még rádiotelemetriás jeladóval szerelték fel, ezeknek hamar nyoma veszett, többségüket ugyanabban az évben petkalózok találták meg Kiskörénél, közvetlenül a duzzasztómű fölött. A második palackelengedés egy teljesen más technológia alkalmazásával egy évvel ezelőtt történt, akkor már a palackok mozgása – a Waterscope Zrt. fejlesztésének köszönhetően – online térképen keresztül is nyomon követhető volt, de nem várt műszaki okok miatt csak rövid ideig.

A PET Kupa felkérésére a Waterscope Zrt. továbbfejlesztette a speciális jeladókat. Az eszköz GPS műholdas összeköttetéssel működik: minden 15. percben bekapcsolja a GPS-t és méri a földrajzi koordinátákat. Amennyiben 200 méternél nagyobb az elmozdulás, akkor a palack új helye a követőrendszer térképén is megjelenik. Az előző verzióhoz képest a legjelentősebb – és a mostani sikert lehetővé tevő – fejlesztés az eszköz energia menedzsmentjében rejlik, amely biztosítja a váratlan helyzetek energiatakarékos kezelését. 

Az egy hetes, néha jócskán fagypont alatti hőmérsékleten végzett üzem után az akkumulátor-feszültségeket tekintve ez megfelelően működik. A kitartó fejlesztés eredményeként egy műszakilag jól működő technikai megoldás segíti a PET Kupa munkáját. Világviszonylatban is jelentős eredmény, hogy ilyen hosszú távon sikerült nyomon követni a folyón mozgó műanyag szennyezés mozgását.

Forrás: Tiszai PET Kupa
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását