2024. május 2. - Zsigmond

Bacik a kajában

Az antibiotikumok és más, mikróbák elleni szerek használata az élelmi láncban hozzájárul a rezisztens baktériumok szaporodásához, melyek az ételekkel átjuthatnak az emberekbe - közölte az Európai Unió élelmiszerhatósága.
2008. április 18. péntek 13:35 - Hírextra

A rezisztencia növekvő aggodalmat kelt, mivel az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak a fertőzések elleni küzdelemben - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilatkozatában. Ez egybeesik az állatoknál tapasztalt rezisztencia egyre gyakoribbá válásával a hivatal által megbízott szakértői csoport előzetes jelentése szerint.

Szigorítani kellene a higiéniai ellenőrzéseket az élelmi lánc minden egyes pontján, az állatorvoslásban felhasznált gyógyszerektől az élelmiszerek előállítási folyamatáig, hogy megelőzhető legyen az antimikrobális rezisztencia kifejlődése és terjedése - hangsúlyozta az EFSA nyilatkozata.

Rezisztens baktériumokat legnagyobb mértékben a szárnyasok húsában, a tojásokban, a disznó- és marhahúsokban, valamint a friss salátákban találtak.

A szakértők úgy találták, hogy ezek a rezisztens baktériumokat hordozó állatokból származó mikróbák közvetlenül átjuthatnak a szennyezett ételekből az emberbe. A rezisztens baktériumok emberbe átkerülésének másik útja lehet olyan nyers élelmiszerek fogyasztása, melyek olyan területről származnak, ahol szennyvizet is tartalmazott az öntözővíz.

Az állati és növényi eredetű élelmiszerek egyaránt szennyeződhetnek rezisztens baktériumokkal az előkészítés során is.

A pármai székhelyű EFSA további kutatásokat tart szükségesnek az antimikrobiális hatóanyagok élelmi láncban való használata és a rezisztens baktériumok emberbe való átjutása közti kapcsolatról. Az előzetes jelentésről május 27-ig tart a konzultáció.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását