2024. március 29. - Auguszta

Oroszország mindent bevet a NATO-bővítés ellen

Oroszország írásos választ vár a NATO-tól a biztonságának szavatolását célzó írásban előterjesztett javaslatára. Ha a NATO nem volna hajlandó szavatolni Oroszország biztonságát, számolnia kell Oroszország kilátásba helyezett katonai-műszaki ellenlépéseivel – foglalta össze a Magyar Békekör tudósítója a legfrissebb orosz üzenet lényegét.
2022. január 19. szerda 07:08 - HírExtra

A Kommerszantban megjelent interjújában Alekszander Grusko orosz külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a NATO pontosan tudja, milyen katonai-műszaki lépésekkel kell számolnia nemleges válasz esetén. „Soha nem titkoltuk el lehetőségeinket, átláthatóan cselekszünk” – tudatta, majd így folytatta: “Mi nem fenyegetünk senkit sem. Mi figyelmeztetünk. Álláspontunk teljesen világos és kiszámítható. Világosan megfogalmaztuk, és most hasonlóan őszinte válaszra várunk. Akkor döntünk majd”.

A Békekör tudósítója megjegyezte: Moszkva 2021. december 15-én nyújtotta át az Egyesült Államoknak írásos követelését arról, hogy az USA és a NATO nyújtson törvényes biztonsági garanciát neki, ahelyett, hogy felvonulna az orosz határokhoz. Fő követelésként fogalmazta meg a NATO keleti bővítésének leállítását (Ukrajna és Grúzia), ne telepítsen támadó fegyvereket (rakétákat) az orosz határok közelébe, és vonja ki csapatait és fegyverzetét azokból a volt szocialista országokból, amelyek 1997-et követően az Észak-atlanti Szerződés tagjává váltak.

Moszkva a Nyugat értésére adta, hogy ilyen garancia esetén a maga részéről kész hasonló garanciát nyújtani, vagyis közös megállapodással létrehozni egy új európai biztonsági rendszert.

Egy hónappal az írásba foglalt orosz követelések átnyújtása után 2022. január 17-ig sem az Egyesült Államok sem a NATO nem adott választ adni az orosz követelésre. Genfben és Brüsszelben nemcsak értésére adták az orosz tárgyaló küldöttségnek, hogy nem vállalják szerződésben a NATO keleti bővítésének leállítását, hanem azt is tudatták vele, hogy tárgyalási alapnak se tekintik az orosz követeléseket – jelezte a Békekör tudósítója.

Mint már jelentettük, Lavrov orosz külügyminiszter pénteken egy hetet adott a Nyugatnak arra, hogy eljuttassa írásos válaszát Moszkvába.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását