2024. április 20. - Tivadar

Hogyan varázsoljunk tökéletes éléskamrát az otthonunkba?

Sok kertes ház tulajdonosa vágyik arra, hogy a téli idő közeledtével a kamra telve legyen mindenféle egész évben fogyasztható finomsággal. Befőttekkel, tárolható zöldségekkel, almával, lekvárokkal, és persze finom füstölt húsfélékkel. Viszont gyakran ez sok háznál csak álom marad, mert a kamrában tárolt ételek és nyersanyagok idő előtt mennek tönkre. Az oka nem más, mint a túl sok pára.
2021. december 16. csütörtök 11:41 - HírExtra

Nincs is annál bosszantóbb dolog, amikor a legfinomabb háztáji tartósított étkeink penészednek meg, vagy rohadnak el túl hamar tömegével az erre kijelölt helyiségben. Sokszor nem teszünk ellene semmit azon kívül, hogy minden évben bosszankodunk miatta. Pedig a megoldás nagyon egyszerű és nem is igazán nehéz feladat. A páramentesítő készülék pontosan arra való, hogy a nedves helységekből szárazat varázsoljon. Az igazán jó éléskamra titka pedig nem más, mint a száraz hideg.

Párás hűvös, vagy száraz hideg – nem mindegy

Az éléskamra roppant egyszerű alapelven működik. Nincs benne fűtés, emiatt megfelelően hideg, ami segít hosszú ideig eltárolni az élelmet. Mennyire jó érzés csak úgy bemenni egy kis befőttért vagy kolbászért vacsorára – ez az a pont, ameddig minden leendő vagy jelenlegi éléskamra-tulajdonos eljut. Viszont arról a többség gyakran megfeledkezik, hogy az kevés, ha a kamra pusztán csak fűtetlen. 

Amennyiben párás is, nem fog működni a varázslat: a párától megtelepszenek a gombák, majd elkezdik berohasztani az ott tárolt zöldségeket és gyümölcsöket. Ez az egészségnek sem tesz túl jót. Az igazi kamra száraz és hideg, alacsony páratartalommal. Mit jelent ez? A szárazlevegős kamra nem engedi megtelepedni a gombákat és baktériumokat az ott tárolt élelmiszereken. Ha azok – például gyümölcsök, zöldségek – mégis erjedésnek indulnának, akkor sem rohadás, hanem aszalódás lesz a végeredménye.

Aszalódik, nem rohad – az egészséges páramentes kamra titka

Ha aszalódást látunk a régen ott tárolt paradicsomon gombatenyészet helyett, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a kamránk megfelelően száraz. Más esetben pedig meg kell szüntetni a problémát, méghozzá egy rendszeres páramentesítő beiktatásával. 

A szimpla páraelvonó tabletták és mechanikus készülékek egy kamra esetében nem sokat érnek, ugyanis a kamra a ház többi helyisége, és az állandó ki- és bejárkálás miatt folyamatosan párásodni fog. Tehát hosszú távú megoldás kell, amit csak az elektromos, időzítővel rendelkező páramentesítő készülékek tudnak megoldani.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását