2024. április 18. - Andrea, Ilma

Windows 11 - elég jó a gépem hozzá?

Sokakban felmerül, vajon elég jó-e a számítógépe ahhoz, hogy Windows 11 fusson rajta. Mutatjuk, mik a rendszerkövetelmények.
2021. december 13. hétfő 18:46 - HírExtra

Bár a Windows 11 hardveres követelménye, meg úgy általában a kompatibilitása nem teljesíthetetlen, tény azonban, hogy a legjobban optimalizált élmény érdekében, a Microsoft ezúttal azért valamivel szigorúbbra szabta ezeket a megszokottnál. Cikkünkből most megtudhatod, hogy vajon a Te notid hardverének megülné-e a gyomrát az új Windows vagy minden további nélkül frissíthetnéd-e a rendszeredet akár már most is.

Ha éppen Windows 11 kompatibilis üzleti laptopot keresel, úgy az alábbi található használt üzleti notebookok közül könnyen megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbet.

A Windows 11 minimum rendszerkövetelményei a következők: 

- 1 Ghz-es vagy gyorsabb, kétmagos 64-bites Intel, AMD vagy Qualcomm CPU

- 4GB RAM (Ez tényleg csak a belépő szint, mi inkább már startból 8GB-nyi memória mennyiséget ajánlanánk.)

- 64GB merevlemez tárhely (Ez persze az idővel telepített programok számával és méretével arányos nő, így érdemes 80-100GB szabad hellyel kalkulálni.)

- UEFI Secure Boot támogatás és engedélyezés

- UEFI rendszer firmware

- TPM 2.0 támogatás

- DirectX 12 támogatás, WDDM 2.0 driverrel

- 720p-s (HD) felbontás

- Stabil internetkapcsolat

- Microsoft fiók

Mint ahogyan az az iménti listában látható, processzor fronton elég csupán egy minimum 1Ghz-es, kétmagos, 64-bites, de alsó hangon 8. generációs megoldással számolnunk, melyekről Intel fronton, típusra bontva ezen a linken, az AMD és a Qualcomm megoldásai esetén pedig ebben a cikkben olvashatsz bővebben.

Fontos még, hogy laptopunk minimum 4, de inkább 8GB memóriával legyen felszerelve, meg persze legyen elegendő tárhelyünk is, amiből a 64GB tényleg csak a létminimum, ennél azért érdemes 20-40GB-al többel, vagyis összesen ~100GB-val számolni. 

A gépünknek továbbá UEFI Secure Boot támogatásúnak kell lennie, amit a BIOS belül kapcsoljunk is be, enélkül ugyanis nem fogjuk tudni upgradelni a rendszert. 

VGA fronton mindenképpen DirectX 12 támogatottságot élvező és WDDM 2.0-ás driverrel ellátott grafikus vezérlőre lesz majd szükségünk. 

A minimum 720p-s vagyis HD felbontás szintén kritérium, ám mivel ez az újabb generációs laptopok esetén teljesen magától értetődően része is a csomagnak, így ezzel nem valószínű, hogy gondunk lesz. Érdemes még kiemelni a stabil internetkapcsolatot, valamint azt, hogy bár a Windows 10 esetén még bőven elegendő volt egy offline Microsoft fiók használata, a 11-nél ez már nem így van, ezúttal ugyanis az online fiókos bejelentkezés is kelleni fog.

Térjünk még ki egy kicsit a TPM 2.0 chipre is, merthogy a Windows 11-hez arra is szükség lesz. A TPM nem más, mint maga a platformmegbízhatósági modul (Trusted Platform Modul), ami tulajdonképpen egyfajta hardveres biztonsági előírás, melynek a Windowst használó eszközöknek, a felhasználók adatvédelme érdekében minden esetben meg kell felelniük. TPM-et használnak a különböző licenszelt szoftverek is, a teljesség igénye nélkül ilyen a Thunderbird, szinte az összes nagyobb böngésző, a Bitlocker, az Outlook, stb. A TPM és a TPM 2.0 közötti alapvető különbség pedig az, hogy míg maga a funkció korábban egy különálló lapka volt, a 2.0 szabvánnyal már egyfajta integráltható megoldássá vált, így azt a gyártók már a saját lapkakészületükbe is be tudják építeni. 

Bár ahogyan azt a cikk elején említettük, a Microsoft által megszabott kritériumok bár szigorúnak tűnhetnek, valójában éppen a lehető legjobb és legbiztonságosabb felhasználói élményt szolgálják. 

Persze könnyen lehet, hogy sok felhasználó számára nem volt, vagy még mindig nem teljesen egyértelműek a minimumnak meghatározott specifikációk, esetleg nem mindenki tudja pontosan miből-mi, vagy miből-mennyi található a gépében, így pedig azt sem tudják frissíthetnek-e Win 11-re. Ebben nyújt segítséget az alábbi cikk, “Hogyan tudom megnézni, hogy elfut-e a gépemen a Windows 11?” című bekezdése, ahol nem csupán ezekre a kérdésekre találhatsz választ, de mind a támogatott processzorokról, mind pedig például az ARM architektúráról és annak Windows 11-el való kompatibilitásáról is olvashatsz bővebben. 

Amennyiben szívesen olvasnál a Windows 11-ről általában, a rendszer újdonságairól, az ezekkel kapcsolatos felhasználói élményről, vagy akár a Home és a Pro közötti alapvető különbségekről, úgy irány az alábbi linken található részletes teszt!

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását