2024. március 19. - József, Bánk

Mit takar a felhő alapú informatika fogalma?

A felhő alapú számítástechnika egy elég felkapott jelenséggé vált: a Google-ben jelenleg 103 000 találatot eredményez, ha rákeresünk a kifejezésre magyarul. Angolul (Cloud-based IT) már egymilliárd nyolcszázötvenmillió találatot kapunk.
2020. január 17. péntek 14:17 - HírExtra

A felhő alapú számítástechnika valójában online szolgáltatások egész sorának a gyűjtőneve, amelyekért az igénybevett szolgáltatás mértékének megfelelően kell fizetni, azaz igazából egy rugalmas bérleti szerződéssel lehet őket igénybe venni. 

Eredetileg tárhelyek alkották ezt a fajta IT szolgáltatást, de ez később kibővült számos egyéb szolgáltatásformával, mint például a bérbe vehető számítási kapacitás vagy távoli online alkalmazások.

A felhő alapú számítástechnika több évtizedes múltra tekint vissza

Annak ellenére, hogy mostanában kezdett elterjedni a Felhő és a felhővel kapcsolatos szolgáltatások fogalmai, valójában egészen 1961-ig kell visszamennünk ha a hálózati informatikai őskoráról szeretnénk többet megtudni. 

John McCarthy, az MIT akkori professzora profetikus kijelentést tett: „A számítástechnikát egyszer olyan képen lesz közhasznú találmány, mint ahogy a telefon is közhasznúvá vált mára. Minden felhasználónak annyit kell majd fizetnie érte, amennyi használ belőle, de ugyanakkor mindenkinek hozzáférése lesz az összes programozási nyelvformához... egyes felhasználók majd szolgáltatásokat nyújtanak más felhasználóknak... Mindez egy új és hatalmas ipar alapját fogja majd képezni.”

A Felhő fogalma 2006-os eredetű

A Felhő alapú számítástechnikát (Cloud Computing), mint fogalmat, először 2006-ban használták, a Keresőmotor Stratégiák konferencián. 

Eric Schmidt, a Google Vezérigazgatója a következőket mondta róla: „nagyon érdekes, hogy egy teljesen új modell formálódott meg. Azzal a modell mögötti elvvel, hogy az adat és az architektúra egyaránt legyen szervereken tárolva. 

Ezt felhő alapú számítástechnikának (Cloud Computing) hívjuk azért, mert ezek az adatok valahol a felhőben vannak. És ha megfelelő hozzáféréssel rendelkezik valaki a megfelelő böngészőből, akkor mindegy, hogy PC-je vagy Mac-je, esetleg Android vagy BlackBerry-s eszköze van, hozzá tud férni a felhőhöz.” 

Egy évtizeddel ezelőtt ezek a technológiák csupán álmok voltak, de manapság már létező és megvalósult megoldásokról beszélünk. Aki pedig meg akarja tapasztalni, mire képes a felhő, béreljen VPS-t a Servergardentől, mert a felhő alapú informatika nagyban megkönnyíti a vállalatok dolgát.

Hiszen nincs szükség személyes adatközpontokra, aminek a fenntartása sokkal drágább, mint a távoli bérlése, de természetesen létezik személyes vagy privát Felhő is, ahol a cégek saját maguknak üzemeltetik a szerver infrastruktúrát is, de a legelterjedtebb a vállalatoknál a hibrid megoldás, ahol a privát és publikus Felhő különböző formájú elegyei.

 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását