2024. április 25. - Márk

Így reagált a Jobbik a kormányzati lakcímtrükkre

Orbánék sunyiban legalizálták a választási csalást! - írja a Jobbik.
2021. november 17. szerda 12:41 - HírExtra

A Jobbik közleménye:

"Vajon mennyire elegáns megváltoztatni a lakcímnyilvántartásról szóló jogszabályokat úgy 6 hónappal a választások előtt? Nem csak, hogy nem elegáns, de az illiberális rezsim egyenesen arcon köpi a demokráciát. A napnál is világosabb, mire megy ki a játék: a fideszes választási csalások legalizálására.

Libériában jó száz éve az elnökválasztáson sem voltak szégyenlősek: a kormánypártiak annyiszor szavazhattak, ahányszor akartak. Legális volt a csalás. Orbán méltó utódja Charles D. B. Kingnek. Egy salátatörvénybe csomagolva Orbánék ismét egy merényletet hajtottak végre a jogállam ellen. A lakosság adminisztrációs terheinek csökkentésére hivatkozva – pontosabban ennek álcája mögött – legalizálták a voksturizmust. A fiktív lakcím – tehát 200 ukrán állampolgár tető nélküli romos házba való bejelentése, illetve maga a bejelentkezés – nem lesz büntethető. A jövőben nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít, mondjuk, pont a választások idejére.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Political Capital közös közleményben mutat rá arra, hogy az elmúlt évek választásain több alkalommal is szavaztak olyanok, akik csak azért létesítettek fiktív lakcímet, hogy voksolhassanak az adott választáson. Jól emlékszik mindenki, hogy a 2018-as választáson nagyüzemben szállítottak és jelentettek be ukránokat határ menti településekre. Olyanokat, akik magyarul sem tudtak, és vélhetően életükben először jártak Magyarországon. Mindez „természetesen” a fideszes rezsim jelöltjét szolgálta.

Voksturizmus, láncszavazás, krumpliosztás, közmunkások zsarolása, Kubatov-lista, választási térkép átrajzolása – Orbán arroganciájánál és cinizmusánál csak hatalomvágya nagyobb, és egyre inkább hasonlít a kebelbarátjához, a belarusz Lukasenkához. Ugyanakkor persze egy beismerő vallomás, hogy semmi sem drága, ha a lét a tét, okkal retteg a választás elvesztésétől.

Nem hagyhatjuk, hogy gúnyt űzzön a demokráciából és a szabadságból! Legyen minimum egy ellenzéki szavazóbiztos minden választókerületben, és legyen kormányváltás! Utána pedig jöhet Orbán legnagyobb félelme: az elszámoltatás. Mert amit kap, azt nem teszi zsebre!"

Az MSZP lépéseket tenne

Az MSZP parlamenti frakciója kezdeményezi, hogy a demokrata választási szövetség országgyűlési képviselői forduljanak az Alkotmánybírósághoz, hogy a testület vizsgálja felül a fiktív lakóhelyek létesítését legalizáló törvényt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását