2024. március 19. - József, Bánk

Az esztétikus és a funkcionális konyha kialakítása

Az esztétikus konyha megvalósításában sok minden a segítségünkre lehet. Elsősorban a praktikus és dizájnos konyhabútor, a virágok és a dekoratív elemek, tárgyak segíthetnek a szemet gyönyörködtető konyha kialakításában. A rendezett és funkcionális konyha létrehozását pedig a megfelelő konyhai eszközök és kellékek, illetve a konyhai rendszerezők segítik. Mutatjuk, hogy milyen is egy tökéletes konyha!
2021. október 21. csütörtök 11:01 - HírExtra

Milyen szempontoknak feleljen meg a konyha?

A konyha megtervezésénél az egyik legfontosabb szempont, a funkcionalitás. Lényeges, hogy főzés közben mindent könnyedén elérjünk, megtaláljunk. A balesetveszély megelőzés érdekében szükség lesz csúszásgátló szőnyegre és akkor ideális a konyha, ha egy háromszöget alkotnak azok a helyek, ahol az ételeket előkészítjük, ahol megfőzzük és ahol a használt eszközöket elmosogatjuk.

Ha sikerült kiválasztanunk a megfelelő konyhabútort és konyhai gépeket, akkor már azt is el kezdhetjük tervezni, hogy milyen tárgyakkal varázsolhatjuk széppé, esztétikussá a konyhánkat. Ezt a célt szolgálják a virágok, a különböző konyhai kosarak, állványok, tárolók és egyéb eszközök. A szervezett konyha a produktivitást is fokozza, de a hangulatunkra is jó hatással van, ha mindennek meg van a helye.

A konyhai rendszerezők is lehetővé teszik a praktikus konyha kialakítását. Ezek segítségével nem csak könnyebben megtalálunk dolgokat a szekrényben vagy a polcokon, de a gyors és hatékony munkavégzést is lehetővé teszik. Ezt a rendszerezést segíti a szekrénybe akasztható polcos kosár, amelyben akár kéztörlőket is tárolhatunk. Ha tudjuk, hogy egyes dolgoknak hol a helye főzés közben, akkor elkerülhetjük a káoszt. A konyhai hulladékgyűjtő kosár is nagyon hasznos. Az ebédhez megtisztított krumplihéjat csak gyorsan belepakoljuk, és már önthetjük is a komposztra.

A konyhai állványok is a hatékony munkavégzést teszik lehetővé. Gondoljunk csak a papírtörlő tartóra, az eszköztartó állványokra, az evőeszköztartókra vagy éppen a késtartó állványokra. Nincs is annál bosszantóbb, amikor az éles kések között kell keresgélnünk a konyhafiókban. Sokkal biztonságosabb, ha ezek az éles szerszámok valamilyen praktikus tartóban kapnak helyet. Amely tartók díszítőelemként is funkcionálhatnak és valamennyit hozzáadnak a konyha stílusához, hiszen ezek a késtartók készülhetnek fémből, fából, bambuszból.

Napjainkban az emberek időhiányban szenvednek. Egy jó konyha arról is felismerhető, hogy ott nem csak energiát, hanem időt is meg tudunk takarítani. Ha precízen mindennek meg van a helye, ha minden, a konyhai műveletekhez szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll, akkor ezzel sok időt takaríthatunk meg, és kevésbé leszünk fáradtak egy-egy főzést követően.

A konyhai eszközök voltaképpen a háziasszonyok csendes segítői. Nagyon sokféle konyhai eszköz létezik, de mindegyiknek megvan a maga helye és célja a konyhában. Jó, ha nem szenvedünk hiányt vágódeszkából, konyhai időmérőből, konyhai hőmérőből, mérőpoharakból, szűrőkből vagy konyhai szeletelőkből. Egy jó háziasszony tisztában van vele, hogy ezek a konyhai eszközök és kellékek elengedhetetlen darabjai a gördülékeny konyhai tevékenységeknek.

A konyhában minden centiméter fontos, ezért is elemi, hogy a teret okosan használjuk ki. A tárolók, a polcok, a kosarak, a rendszerezők nem csak hasznosak, de a konyhai helyiség maximális kihasználásában is a segítségünkre lehetnek.

(kép forrása: PK-Donovan / Shutterstock.com)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását