2024. március 19. - József, Bánk

Mit érdemes tudni a  svédasztalról és a hidegkonyhai termékekről?

Mit kell tudni a svédasztalról és a hidegkonyhai készítményekről? Milyen a svédasztallal kapcsolatos etikett? Vajon hogyan tálaljunk? Hogyan szállítsuk az ételt?
2021. szeptember 16. csütörtök 17:04 - HírExtra

Miért olyan népszerű?

A svédasztalok legfőképpen az állófogadások eszközei. Persze előfordul, hogy vannak ülőhelyek is egy svédasztalos rendezvényen, azonban etikett szempontjából az ilyen fogadások kevésbé kötöttek, például nem szokott lenni ülésrend. A büféasztalos megoldást alapvetően állófogadásokhoz kötjük.

A svéd arisztokráciától átvett szokás nagyon sok szempontból praktikus. Általában könnyedebb hangvételű rendezvényeken szokták ezt a megoldást alkalmazni. Azért annyira elterjedt, mert nagyon praktikus, kifejezetten az üzleti életben, de minden más területen is. Ugyanis az ilyen jellegű fogadásokon sokkal egyszerűbb kapcsolatot létesíteni egymással, kommunikálni, hiszen egy ültetett, szigorú szabályok szerint kialakított étkezésnél erre kevésbé van lehetőség.

Ezért szokták konferenciákon, de még díjátadókon és más, szakmai eseményeken is ezt a fajta, kötetlenebb megoldást választani. A beszélgetés, ismerkedés, kapcsolatépítés lehetőségét kínálja, mely sok esetben nagyon fontos lehet. 

Hogyan állítsunk fel egy svédasztalt?

A svédasztal felállításának is vannak szabályai. Ezekhez természetesen illik alkalmazkodni, legalábbis ha sikeres rendezvényt szeretnénk szervezni. Az ételek típusának kiválasztásakor fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy egy állófogadás esetében melyek azok az ételek, amelyeket kényelmesen lehet állva is fogyasztani. Tehát nem maszatolnak, nem szükséges két kézzel enni őket, két evőeszközt használni hozzájuk. Éppen ezért a klasszikus értelemben vett svédasztal esetében nem túl jó ötlet levest kínálni vagy szószos ételt, nagyobb szeletekből álló, nehezebben vágható húst.

A svédasztalokon sokszor találunk hidegkonyhai készítményeket. Általában ezek délutáni fogadásokon szoktak igazán nyerők lenni, sőt, ekkor illik őket felszolgálni. Ezek az elegánsabbnak számító büféételek. De egyszerűbb falatkák, miniszendvicsek is készülhetnek. 

Amikor svédasztalt állítunk, meg kell szerveznünk a logisztikát is. Ha nem a helyszínen van a konyha, akkor melegen tartó edényeket használjunk a tálaláshoz. A hidegkonyhai készítmények esetében az ételek szállítására külön dobozok szerezhetőek be. A Hunpohár Webáruház hidegkonyhai dobozai kifejezetten erre a célra készülnek.

Mire figyeljünk, amikor terítünk? Egyrészt az etikett szerint egy svédasztal esetében a terítőnek földig kell érnie, és az ételeket az asztal közepén tálaljuk. 

Az asztaldísz méreténél figyeljünk arra, hogy ne akadályozza az embereket az étkezésekben. Minden étel legyen könnyen megközelíthető helyen. 

Az evőeszközöket és a tányérokat, de az ételeket is tömbökben, ne pedig elszórva helyezzük el az asztalon. Így elkerülhetjük a kínos sorban állást.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását