2024. április 28. - Valéria

Zöld hályog világnap

2008. március 6.-án először kerül megrendezésre a Zöld hályog világnap a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére. A világnap célja a lakosság széleskörű felvilágosítása e betegségről, a rettegett vakság megelőzés
2008. február 5. kedd 17:22 - Hírextra
Továbbá, ingyenes szűrővizsgálatok biztosításával a még nem diagnosztizált betegek kiszűrhetők, és célzott kezeléssel látásuk megőrizhető.

A felhívásra a világ számos részén szerveznek szűréseket, felvilágosító programokat, lakossági fórumokat, amelyhez magyar szemész szakorvosok is csatlakoztak. A zöld hályog világnap keretében Budapesten, Debrecenben, Esztergomban, Győrött, Kecskeméten és Pécsett rendeznek vizitdíj-mentes, ingyenes szűréseket és lakossági tájékoztatókat.

E nap rendkívüli fontosságát mutatja, hogy a glaukóma, vagy zöld hályog még ma is a vezető vaksági okok közé tartozik, annak ellenére, hogy a legkorszerűbb gyógyszerek a magyar betegek részére is rendelkezésre állnak. A zöld hályog - amely a 40 év feletti lakosság kb. 2%-t érinti - sajnos gyógyíthatatlan betegség, de korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel a látás akár egy életen át megőrizhető. A kezelésben nem részesülők a betegség előrehaladtával visszafordíthatatlan látáskárosodásra, végső stádiumban teljes vakságra lehetnek ítélve.

Mivel a zöld hályog hosszú ideig teljesen tünetmentes, semmiféle panasszal nem jár, sokan nem is tudnak betegségükről, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a látásuk már nagymértékben megromlott. Még a fejlett nyugat-európai államokban is minden diagnosztizált glaukómásra jut egy diagnosztizálatlan, aki nem tud betegségéről, miközben látása folyamatosan károsodik. A szemész szakorvos azonban speciális, fájdalommentes vizsgálattal már akkor is felismeri, és sikeresen tudja kezelni a betegséget, amikor a páciensnek még egyáltalán nincsenek panaszai. Ezért rendkívüli fontosságú a zöld hályog ismerete, illetve szűrése, amelyre a világnap egyedülálló lehetőséget nyújt.

A lakossági fórumokra és szűrővizsgálatokra a szemész szakorvosok főként azok jelentkezését várják, akiknél nagyobb valószínűségű lehet a zöld hályog kialakulásának kockázata. Számos tanulmány igazolta e betegség kialakulását elősegítő tényezőket, mint pl. a
- Családi előfordulás (szülő, nagyszülő, testvér)
- Magas szemnyomás
- Cukorbetegség
- Rövidlátás
- Szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése
- 40 év feletti kor
- korábbi szemsérülés

40 éves kor felett évenkénti szemorvosi ellenőrzés ajánlott mindenki számára, különösen, ha a fent felsoroltak közül egy vagy több kockázati tényező fennáll.

Minél korábban felismerik és kezelik a zöld hályogot, annál sikeresebben késleltethető a látásromlás, így megelőzhető a vakság kialakulása. Ma már olyan korszerű szemcseppek állnak rendelkezésre, melyeket naponta mindössze egyszer cseppentve a zöld hályogos betegek látása megőrizhető akár életük végéig.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását