2024. március 19. - József, Bánk

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pálinkát?

Az erős italok közül az egyik legismertebb Magyarországon a pálinka, számos márkában és ízben jelen van, ezért nehéz feladat lehet a legjobbat kiválasztanunk. Alábbi cikkünkben arról ejtünk pár szót, hogyan válasszuk ki a megfelelő pálinkát és mire figyeljünk ezen a téren.
2021. szeptember 17. péntek 07:41 - HírExtra

Az évjárat fontossága

A pálinkánál is csakúgy, mint a szőlőnél lehetnek jobb vagy rosszabb évek a gyümölcsöknél legyen szó túl meleg vagy akár hideg nyárról. Befolyásolhatja még a túlzott szárazság vagy éppen a bőséges csapadék a pálinkát, például ha egy gyümölcsnek nem kedveznek az évben az időjárási feltételek, nem lesz jó a belőle készült pálinka sem.

Pálinka fajták

Ahány fajta gyümölcs, annyi féle pálinkát vásárolhatunk, a döntést saját ízlésünk alapján hozhatjuk meg, célszerű olyan gyümölcsből készült pálinkát választanunk, amit önmagában is szeretünk és szívesen fogyasztunk, hiszen ez az íz a kiválasztott italunkban is érződni fog. Az Árpádpálinka weboldalán széles választékban találhatunk pálinkákat, legyen szó bármilyen ízről vagy alkoholtartalomról. Előnye még hogy a kiválasztott pálinka árát a pálinka webáruházban könnyedén megtekinthetjük és ez alapján is kiválaszthatjuk italunkat.

A leggyakoribb pálinka ízek, amikkel biztos nem nyúlunk mellé, lehetnek:

- Alma

- Birsalma

- Körte

- Meggy

- Szilva

- Kajszibarack

Ezeken kívül számos gyümölcsből készítenek még pálinkát, mint például barack, málna vagy ribizli.

Alkoholtartalom

Azok a pálinkák, amik a kereskedelmi forgalomba kerülnek legalább 37,5%-al rendelkeznek és maximum 55%-ot tartalmazhatnak, de általában ez az érték 40-50% között mozog. Azért is ez a megfelelő érték mivel itt érződnek a legjobban az ízek, és ilyenkor mutatkozik meg igazán az italban lévő harmónia. Elmondhatjuk, hogy ez azért van mivel nem a berúgás a cél a pálinka fogyasztással, hanem a harmónia és a gyümölcsösség élvezete.

Találhatunk különféle alkohol tartalmú pálinkákat is, legyen az:

- 30%

- 40%

- 42,3%

- 45%

- 50%

- 60%

Szerencsére számos alkohol tartalommal elérhetők a pálinkák, így mindenki saját tűrése alapján tud magának italt választani.

Pálinka ajándékba

Alapvetően is egy nehéz feladat pálinkát választanunk, hiszen hatalmas választékban elérhetőek. Ajándékba vásárolni egyet még megpróbáltatóbb dolog, főleg ha fogalmunk sincs, mit szeret az illető. Ennek ellenére nagyon jó megoldás lehet ilyenkor egy mini pálinka csomag, amit megvásárolhatunk előre összekészített ízekkel, de akár mi is összeállíthatjuk az általunk választott különleges fajtákkal.

De ha például nem döntöttük még el pontosan milyen fajtát is szeretnénk ajándékozni, vagy csak nem szeretnénk kockáztatni és inkább az ajándékozottra bíznánk a választást, egy ajándékkártya a legjobb lehetőség. Ez egy remek megoldás, hiszen egy ajándékkártya vásárlással nem áll fent a kockázata annak, hogy olyan pálinkát vásárolunk, amit nem szeret az ajándékozott. 

Összegezve:

A pálinkák között is tehát azok alapján választhatunk, mint minden más ital esetén, így az évjárat, íz, vagy épp alkohol tartalom. Amennyiben tisztában vagyunk saját ízlésvilágunkkal és alkoholtűrő képességünkkel, akkor könnyen megtalálhatjuk az igazit.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását