2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lendületesen nő a fogyasztás a németeknél

Németországban a májusban elért 13 éves csúcshoz képest kissé lassult ugyan júniusban a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme, de az alacsony bázishatás és a lakossági fogyasztás lendületes növekedése miatt továbbra is meghaladja az inflációs célt.
2021. július 13. kedd 08:56 - HírExtra

A német statisztikai hivatal, a Destatis kedden közölte, hogy 2,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest és 0,4 százalékkal az előző havihoz viszonyítva.
   
 Az előző hónapban, májusban 13 éves csúcs, 2,5 százalékos volt az éves és 0,5 százalékos a fogyasztói árak havi emelkedésének mértéke.
    
Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) júniusban éves bázison 2,1 százalékkal, havi bázison 0,4 százalékkal emelkedett.
    
Májusban a HICP éves bázison 2,4 százalékkal, havi bázison 0,3 százalékkal emelkedett.
    
A májusban elért 13 éves inflációs csúcs, majd a júniusi kissé alacsonyabb, de Európai Központi Bank (EKB) inflációs célját így is már a második hónapja meghaladó áremelkedés elsősorban a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett alacsony bázisnak tulajdonítható a Destatis szerint. Az áremelkedéshez emellett nagyban hozzájárult a járványvédelmi korlátozások enyhítésével felpörgő gazdasági aktivitás és a növekvő lakossági kereslet is.
    
A szolgáltatások ára júniusban 1,6 százalékkal nőtt éves bázison a májusi 2,2 százalék után.
    
Az árucikkek ára 3,1 százalékkal nőtt júniusban is és májusban is éves bázison. A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedtek, júniusban 9,4 százalékkal éves összevetésben, kissé kevésbé mint májusban, amikor 10,0 százalékos növekedést regisztráltak. Az energiaárak nélkül számított júniusi infláció 1,6 százalék volt a májusi 1,8 százalék után. Az élelmiszerek ára 1,2 százalékkal emelkedett júniusban a májusi 1,5 százalék után.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását