2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hogyan készülnek az ízesített ginek?

A gin napjainkban ismét virágkorát éli. Újabb és újabb prémium márkák törnek a felszínre, így a fogyasztók minőségi fajták nagy választékát kóstolhatják meg.
2021. július 9. péntek 08:55 - HírExtra

Az original ginek mellett egyre nagyobb szerephez jutnak az ízesített típusok. A vonzó – sok esetben színes – italok láttán felmerül a kérdés: hogyan készülnek ezek? Ugyanolyan természetesek-e, mint original társaik? Most megtudhatod.

Hogy készül a gin?

Maga a gin egy borókával ízesített szeszes ital. Az említett növény mellett viszont még sok más fűszer kerülhet bele. Ettől kapnak a különféle párlatok más-más karaktert. Így azonban még nem számít feltétlenül ízesítettnek az ital, ha egyetlen hozzáadott összetevő sem dominál benne határozottan. A koriander és a citrusfélék aromája például a legtöbben megtalálható.

Lássuk, milyen eljárásokkal készülhet az értékes nedű!

Cold compound

Ez az a módszer, mellyel mi magunk is készíthetünk gint. Sajnos nem lesz prémium minőségű termék, de próbálkozni lehet. Finomszeszbe borókát és tetszőleges fűszereket áztatunk legalább néhány órára, egy lezárt üvegben. Szűrés után fogyasztható a készítmény.

Desztillálás

A legtöbb forgalomban lévő típus úgy készül, hogy a korábban leírt keveréket desztillálásnak vetik alá. Így áttetsző és magas alkohol tartalmú párlatot kapunk. A műveletet többféleképpen lehet végrehajtani. Más az eredmény, ha rövid ideig tart az áztatás, s más, ha külön-külön desztillálják a folyadékot minden egyes összetevő hozzáadása után.

Vákuum lepárlás

Ez az innovatív módszer még nagyon kevéssé terjedt el. Az aromák különlegesen intenzív megőrzését teszi lehetővé, ezért a jövőben egyre népszerűbb lehet.

Ízesített ginek

Teljesen új utakat nyitott, mikor további, izgalmasabb fűszerekkel, gyógynövényekkel, sőt, gyümölcsökkel kezdtek próbálkozni a készítők. A cél kimondottan a karakteres, újszerű íz volt, azaz valamely összetevő dominanciája. Az ízesítés hozzáadható a lepárlás során vagy utólag is, más-más hatást eredményezve. Így jött létre például a narancs ízű ginek kínálata. A legkedveltebb fajták a következők:

- aloe

- citrom

- eper

- grapefruit

- málna

- görögdinnye

- gyömbér

- bodza

- mandarin

- mediterrán

Ezeket a variációkat azoknak is érdemes kipróbálni, akik ódzkodnak az original gintől. Az eredeti ital szerelmesei pedig vigyenek változatosságot életükbe az új aromákkal!

Összegezve: A gin készítése nem tűnik bonyolult folyamatnak, pedig különleges odafigyelést igényel. Lényeges a boróka és a további fűszerek, gyógynövények aránya. Az ízesített típusokban jobban dominálnak egyes összetevők, így különleges összhatás jön létre.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását