2024. április 19. - Emma

Ennyit ér az üldözés

A korábbi folyamatosan csökkenő tendencia megállt, immár három éve nem csökken a dohányzók aránya Amerikában. Hét évi egyenletes zsugorodás után 2004-ben megállt a dohányzók arányának csökkenése és 21 százalékon állapodott meg az országos betegségkezelési
2007. november 13. kedd 09:03 - Hírextra
A dohányipar reklámköltségei 1998 és 2005 között csaknem megkétszereződtek, 7 milliárdról 13 milliárd dollárra nőttek. A dohányzásellenes megelőzési kampányra fordított pénzek viszont 2002 és 2006 között mintegy ötödével csökkentek.

Matt McKenna, a CDC-ben a dohányzás visszaszorítását célzó erőfeszítések irányítója kifejtette, hogy a hatásos ellenkampány emberek tízezreinek életét mentheti meg. Az Egyesült Államokban évente 438 ezren halnak meg dohányzás miatt, és ennél hússzor többen szenvednek valamilyen, dohányzáshoz kapcsolódó betegségben. Rámutatott: az évtizedekkel korábbinál jóval alacsonyabb szint ellenére továbbra is a dohányzás az a "tevékenység", amelynek visszaszorításával a legtöbb emberélet menthető meg.

Az Egyesült Államokban a dohányzás addig töretlen "karrierje" 1964-ben szakadt meg, amikor az országos tisztifőorvos híres tanulmányában kimutatta: a cigarettázás tüdőrákot okoz. Akkor még a felnőtt lakosság 42 százaléka dohányzott. Azóta, néhány átmeneti periódustól eltekintve, a cigarettázás népszerűsége mind csökkent, 1997 és 2004 között például 24,7-ről 20,9 százalékra esett a dohányzók aránya. Három éve viszont megállt ez az apadás.

A legkevesebben Kaliforniában füstölnek, ahol az országos átlaggal szemben az utóbbi években is csökkent a cigarettázók aránya a felnőtt lakosság körében, 2004 és 2006 között például 14,6-ról 13,3 százalékra. A nyugati szövetségi államban, ahol különösen magas a dohányárukat sújtó adó, idén 77 millió dollárt fordítanak iskolai megelőzési programokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását