2024. március 29. - Auguszta

Az AB-hez fordul a Momentum

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Momentum alkotmánybírósági panaszt nyújt be a gyülekezési jog korlátozása ellen.
2021. május 7. péntek 13:38 - HírExtra

A gyülekezési jog korlátozása nem csak alapjogsértő, hanem abszurd is: míg teltházas EB-meccseket lehet tartani, két ember nem állhat ki közösen az utcára politikai véleményt nyilvánítani - mondta el Fekete-Győr András.

“Csak egy keleti-típusú maffiaállamban fordulhat elő az, hogy ugyan teltházas foci meccseket lehet tartani, meg tucatjával lehet zsúfolt teraszokon ülni, politikai célú tüntetéseket nem lehet tartani. Tőlünk nyugatra lehet tüntetni, gyülekezni, politikai véleményt nyilvánítani akkor, ha a járványügyi intézkedéseket a demonstráló polgárok betartják. 177 napja, fél éve vette el a fideszes parlamenti többség tízmillió magyar ember gyülekezési jogát, ezért mi az Alkotmánybírósághoz fordulunk és alkotmányjogi panasszal élünk.”

"Ez nyilván nem véletlen: az elmúlt időszakban számos olyan lépést tett a magyar kormány, amely egy veszélyhelyzeten kívüli időszakban tömegtüntetéseket váltott volna ki: több ezer milliárd forint kiszervezése fideszes alapítványokba, a Fudan egyetem ügye melyben a Kínai Kommunista Párt felé adósítanák el Magyarországot, illetve a félresikerült járványkezelés ami miatt több, mint 28.000 honfitársunkat vesztettük el."

Donáth Anna az alábbiakkal folytatta:

“Egy európai demokráciában a gyülekezési jog mindenkit megillet. Azért létezik, hogy az állampolgárok kifejezhessék politikai véleményüket, és felhívhassák a figyelmet a számukra fontos közéleti eseményekre. Természetesen vannak olyan szituációk, amikor egy ilyen alapjogot korlátozni kell, de ennek a korlátozásnak arányosnak kell lennie és a lehető legrövidebb időn belül meg kell szüntetni. 

A gyülekezés jog arról szól, hogy az állampolgárok kifejezhetik a közügyekről való véleményüket a választások között is. Ez nem csak tüntetéseket jelent, de utcafórumokat, pultozásokat, bármilyen helyi kiállást egy ügy mellett vagy ellen. Mindannyiunk közös érdeke, hogy kiálljunk emellett az alapvető jogunk mellett, különben csak a fejünk fölött dönt a politikai elit. Ez nem a baloldalról és a jobboldalról szól, hanem az emberekről és az emberek jogairól.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását