2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Botrányosak a BKV ellenőrei

A BKV-nak és a cégtulajdonos fővárosi önkormányzatnak egyaránt nagyon komolyan kell vennie az állampolgári jogok biztosának azokat a jelzéseit, amelyekben jogszerűtlenségekre hívta fel a figyelmet a BKV-ellenőrök viselkedésével, a cég követeléseinek érvén
2008. december 7. vasárnap 19:18 - Hírextra
A fővárosi MSZP frakcióvezető a napokban kipattant újabb ellenőri atrocitásra utalva megjegyezte, hogy az önkormányzatnak olyan igénnyel kell fellépnie a BKV-val szemben, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő, s ezért átfogó intézkedésekre van szükség. Hozzátette, hogy politikusként és törvénytisztelő állampolgárként is elítélendő dolognak tartja azt, ha valóban erőszakosan léptek fel az ellenőrök egy utassal szemben. Az ilyen jelenségek ellen a jog szigorával kell fellépni - jegyezte meg.

Kedden a BKV egyik éjszakai járatán a Moszkva téren vita alakult ki egy utas és az ellenőrök között, akiket a rendőrségi tájékoztatás szerint verekedés miatt feljelentettek. A BKV szóvivője, Szilágyi Károly közölte: ha bebizonyosodik, hogy az ellenőrök vagy a biztonsági őrök hibáztak, távozniuk kell a cégtől, addig azonban tovább dolgozhatnak.

Steiner Pál hangsúlyozta: helyesli, hogy a BKV belső vizsgálatot rendelt el ez ügyben. Mint mondta, biztos abban, hogy a vizsgálat objektív lesz, feltárja a teljes valóságot, s ha a sajtóban megjelentek beigazolódnak, bizonyára meghozzák a szükséges munkáltatói intézkedéseket is. Addig is mindenkit megillet az ártatlanság vélelme - állapította meg. Rámutatott, hogy a konkrét ügy lezárása kizárólag a hatóságok feladata. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a BKV hosszú ideje szembesül azzal a problémával, hogy miközben szavatolnia kell az utasok nyugodt és biztonságos közlekedését, kimutathatóan nagy veszteségei származnak a bliccelésekből. Az erőszak azonban ilyen esetben sem megengedhető - tette hozzá.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy az állampolgári jogok biztosa idén már kétszer, legutóbb novemberben kifogásolta, a jegyellenőrök viselkedését, a BKV jegyeladási és pótdíjazási gyakorlatát, illetve kritikát fogalmazott meg a cég követeléseinek érvényesítésével kapcsolatban. Az ombudsman a tisztességes eljáráshoz való joggal ellentétesnek minősítette, hogy a BKV a követeléseit a jogszabályban meghatározott egyéves elévülési időn túl, öt esztendőn át kívánja érvényesíteni. Az ombudsman novemberben a BKV vezérigazgatójának korábbi válasza után is aggályosnak tartja azt az érvelést, hogy az egyéves határidő csak a követelés bírósági érvényesítését teszi sikertelenné, de az elévülés után is fel lehet szólítani az érintetteket a fizetésre. A biztos szerint a felszólítás önmagában ugyan nem jogszerűtlen, de "nem tisztességes" eljárás.

A frakcióvezető hangsúlyozta, hogy az ombudsman állásfoglalását nagyon komolyan kell venni. Törvényi kötelessége egyebek közt felhívni a figyelmet a jog nem megfelelő alkalmazásából eredő problémákra. Ezért a BKV-nak "megfelelő választ kell adnia az ombudsman felvetésére, mert az nyilvánvalóan megalapozott". Két válasz lehetséges, ha szükséges, jogszabályt kell módosítania a közgyűlésnek, illetve a BKV működését úgy kell átszervezni, hogy ilyen ombudsmani állásfoglalások ne szülessenek - szögezte le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását