2024. március 19. - József, Bánk

Mellár a legnépszerűbb

A Republikon Intézet friss kutatása szerint Mellár Tamás, a Párbeszéd Magyarországért frakciójában dolgozó független politikus jövőre simán behúzza pécsi körzetét az országgyűlési választásokon.
2021. május 3. hétfő 11:01 - HírExtra

A KSH volt elnöke 2018-ban egyike volt annak a három nem budapesti jelöltnek, akik legyőzték a kormánypárti indulókat, jövőre még nagyobb lehet az előnye.

2022 áprilisához közeledve egyre több ellenzéki párt jelenti be, melyik egyéni körzetben kit indít az országgyűlési választások ellenzék előválasztásán, aminek győztese a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben szállhat harcba.

A Párbeszéd kíváncsi volt arra, hogy jelöltjük, Mellár Tamás milyen esélyekkel indulhat a jobbikos Fogarasi Gábor, a momentumos Nemes Balázs és Demokratikus Koalíció jelöltje, Auth István ellen a Baranya megyei 1. számú választókerületében. (A kerület székhelye egyébként Pécs, a megyeszékhelyen kívül még öt kisebb település tartozik ide.)  Az ellenzéki párt ezért közvéleménykutatást rendelt meg, amiben már a kormánypárti, Őri Lászlóval szembeni esélyeket is vizsgálták.

Mellár Tamás neve azért izgalmas, mert 2018-ban egyike volt annak a három, nem budapesti ellenzéki jelöltnek, akik megnyerték körzetüket és egyéniben a parlamentbe jutottak.

A Fidesz nem véletlenül cserélte le Pécsett Csizi Pétert 2022-re Őri László korábbi alpolgármesterre.

A 800 fős, telefonos Republikon-kutatás szerint Mellár Tamás ismertsége 62 százalékos a választókerületben, ami kiemelkedőnek mondható. Orbán Viktor, Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter előzi csak meg a közgazdász professzort, de ők országos politikai tevékenységük miatt ismertek.  

A kutatás alapján az ismertséghez népszerűség párosul, a válaszadók 49 százaléka kedveli, további hat százaléka nagyon kedveli. Mindezek alapján az előválasztáson a szavazók közel egy harmada döntene a közgazdász professzor mellett a biztos szavazók közül.

Arra a kérdésre, hogy az országgyűlési választáson, ha Mellár Tamás és Őri László lenne a két egyéni jelölt, melyikre szavazna szívesebben, 57 százalék állt Mellár Tamás mellé, szemben Őri László 43 százalékával.

A Republikon kutatása így összegezhető: Mellár Tamás az ellenzéken belül és a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben magas támogatottsággal bír. Az intézet szerint a támogatottsági adatok magabiztos előnyt mutatnak az előválasztási versenyben, majd egy valamivel nagyobb versenyt egyéniben az éles választáson.

Forrás: Republikon Intézet
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását