2024. május 5. - Györgyi

Sok családot elrettentett a tandíj

A Fidesz információi szerint idén a felsőoktatásba jelentkezők száma alig haladja meg a 80 ezret, ami azt mutatja, sok család elrettent attól, hogy taníttassa gyermekét - mondta a párt alelnöke pénteken, Budapesten.
2008. február 29. péntek 22:03 - Hírextra

"Érdeklődtünk, megkérdeztük a volt kollégáinkat, barátainkat, hogy mégis hogyan (....) becsülik (...) hány jelentkező lehet idén. Többen azt mondták, attól tartanak, alig valamivel fogja meghaladni a 80 ezret (a felvételizők száma)" - fogalmazott Pokorni Zoltán sajtótájékoztatón.

Mint mondta, ez a tandíj igazi ára, hiszen a családok nagyon nagy részét rettenti vissza a 400-600 eurós éves tandíj attól, hogy taníttassák gyermekeiket.

A politikus emlékeztetett: 2007-ben 108 ezren, míg 2006-ban 133 ezren jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe. Közölte: 2002-ben 165 ezer volt a felvételizők száma.
Mint mondta, a korábbi évek gyakorlatától eltérően, idén február 29-én még nem lehet tudni hivatalosan, hányan jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe.

Azt, hogy az idén "mennyi a leadott jelentkezések száma (...), ezt nem tudjuk, noha minden évben ilyenkor már világos és nyilvános adat volt a jelentkezések számáról. Most február 29-én ez titok. A minisztérium szerint nem működnek a számítógépek" - fogalmazott Pokorni Zoltán, majd hozzátette: attól lehet tartani, hogy a számítógépek március 9-ig nem fognak megjavulni, és nem lehet megtudni a jelentkezők számát.

A Fidesz alelnöke szerint a kormányzat valami miatt fél nyilvánosságra hozni az adatokat.
A politikus arra a kormányzati érvelésre, hogy a fizetős oktatásban emelkedni fog a színvonal, úgy reagált: az elmúlt tíz év - amióta léteznek fizetős kurzusok a felsőoktatásban - a magyar gyakorlat nem azt mutatja, hogy ez a minőség javulását eredményezte volna. Nem igaz az, amit a kormány állít, hogy a tandíj majd javít az oktatás minőségén. Pont az ellenkezője történt - jelentette ki.

Pokorni Zoltán szerint az sem igaz, hogy a diákok, ha fizetnek, megrendelők lesznek. Mint mondta, a megrendelő az állam, így csak az állam tud beleszólni abba, hogy mit nyújt a felsőoktatási intézmény.
A politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány a 2006-os választás előtt eltitkolta azt a szándékát, hogy be akarja vezetni a tandíjat, sőt, törvényt is hoztak arról, hogy mindenkinek jár egy ingyen diploma. Pokorni Zoltán kitért arra, hogy a kormány adóemelési szándékát is eltitkolta, sőt egy ötéves adócsökkentési programot is törvénybe iktatott. Mindennek az ellenkezőjét tették kormányra kerülésük után - közölte.

A Fidesz alelnöke szerint a népszavazás arról is szólni fog, hogy ezt nem lehet megtenni Magyarországon. Mint mondta, bízik abban, hogy március 9-e világos figyelmeztetés lesz a közügyeket intézők számára, hogy ezt nem lehet megtenni az emberekkel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását