2024. május 4. - Mónika, Flórián

Megszűnik a Nemzeti Gyermek Ifjúsági Közalapítvány

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány lesz szeptembertől az év végéig megszűnő Nemzeti Gyermek Ifjúsági Közalapítvány (NGYIK) három fogyatékosiskolájának fenntartója - közölte Kutassy György, az utóbbi alapítvány elnöke az MTI-vel.
2008. augusztus 26. kedd 18:03 - Hírextra
Az MTI a keddi Népszabadság értesülései alapján kereste meg az alapítvány elnökét, aki megerősítette, hogy valóban megszűnik az NGYIK.

A napilap cikke áttekinti a közalapítvány történetét, amelybe a Minisztertanács 1990. március 29-i döntése alapján a KISZ vagyonát vitték be, hogy az "ifjúság kezében" maradjon. Az alapító okiratot Németh Miklós miniszterelnök írta alá. A kuratóriumba az ifjúsági szervezetek, a pártok és a szaktárcák delegáltak tagokat.

A Németh-kormány a vagyon egy részét a központi alapítvány kezelésébe utalta, a maradékot a helyi, többnyire megyénként szerveződő nemzeti gyermek- és ifjúsági alapítványoknak adta át. A központnál 70, a helyi alapítványoknál 30 ingatlan maradt. Az ingatlanvagyon összértéke akkor hárommilliárd forint volt.

A kormány még 2006-ban döntött arról, hogy két év alatt megszünteti az NGYIK-t; ez idő alatt pedig megpróbálják az alapítvány számtalan peres ügyét rendezni.

A közalapítvány megmaradt vagyonáról a végelszámolást követően a kormány dönt.
Az MTI a megszűnés részleteivel kapcsolatban megkereste a NGYIK-et felügyelő Szociális és Munkaügyi Minisztériumot.

A sajtótitkárság közölte, hogy az közalapítvány megszűnésével összefüggő konkrétumokról a Miniszterelnöki Hivatal ad tájékoztatást. Ugyanakkor hozzátették, hogy a közalapítvány által ellátott feladatok és célok, amelyek a gyerekek és fiatalok egyéni és közösségi aktivitását szolgálják, a jövőben is teljesülnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását