2024. március 19. - József, Bánk

Áder, a klímabarát

A jövő klíma- és fogyasztóbarát energiatermeléséről beszélget ifjabb Chikán Attilával, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatójával Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjának hétfőn közzétett adásában.
2021. május 3. hétfő 14:49 - HírExtra

Az államfő az adásban emlékeztetett arra, hogy Magyarország és az Európai Unió vállalta, hogy 2050-re klímasemleges lesz. Tájékoztatása szerint Magyarországon 2018-ban mintegy 68 millió tonna volt az éves szén-dioxid-kibocsátás, a cél, hogy ezt 7 millió tonnára csökkentsék.
    
Chikán Attila, aki a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért nevű szervezet elnöke is, erre reagálva kifejtette: a következő generációk érdekében a kibocsátás csökkentési tervet "meg lehet és muszáj is megoldanunk". Ha a világ nagy kibocsátói úgy tesznek, mint eddig, akkor az életfeltételek kedvezőtlen változásai miatt az embereknek a sivatagos és az egyenlítői területekről "el kell menekülniük", illetve a tengerszint megemelkedése miatt országok tűnhetnek el.
    
Áder János felidézte: a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése mellett, Magyarország vállalta, hogy az azt elnyelő erdőterületek nagyságát növeli, a jelenlegi 21 százalékról 30-ra.
    
Chikán Attila álláspontja szerint az úgynevezett geomérnökösködés, azaz a Föld klímájának a légkörbe szórt anyagokkal való befolyásolása helyett a biodiverzitás növelésének és az erdősítésnek van elsődleges szerepe. Előbbiről úgy fogalmazott: azzal "elképesztően óvatosnak kell lenni".
    
Mint hangsúlyozta, az energetikában egyszerre kell figyelembe venni a klímavédelem, az ellátásbiztonság és a költségek szempontjait. "A fenntarthatóság lényege, hogy ez a három szempont egyszerre érvényesüljön" - hangoztatta.
    
Szólt arról, hogy még nem megoldott a megtermelt villamos energia hosszabb távú tárolásának lehetősége, illetve az ilyen technológia nagyon drága. "A nyári energiát nem tudjuk eltenni télre" - fogalmazott Áder János.
    
A szakember úgy látja, hogy Magyarországon - részben a környezeti adottságok miatt - a földgáznak mint "sajnálatosan szükséges" fosszilis energiahordozónak sokáig szerepe lesz a villamos energia előállításában. Chikán Attila ezen a ponton egyetértett Áder János felvetésével, aki szerint a földgázzal működtetett erőművek "nagyon könnyen" tudják szabályozni a megtermelt energia mennyiségét, igazodva a napszakonként változó energiaigényhez.
    
Chikán Attila hangsúlyozta azt is, hogy az atomerőművek elengedhetetlenek a szén-dioxid-kibocsátás szinten tartásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását