2024. április 19. - Emma

Online balett

A színpadi produkciót születését és a társulat történetét bemutató online beavató színházi sorozatot indít a Szegedi Kortárs Balett - tájékoztatta a társulat csütörtökön az MTI-t.
2021. április 15. csütörtök 12:25 - HírExtra

A közlemény szerint a beavató színház olyan közönség számára nyitott esemény, amelyet mintegy két évtizede a Szegedi Kortárs Balett elsők között hívott életre a magyar táncéletben. Célja, hogy a rendhagyó előadások során táncszerető és a műfajt értő közönséget építsen elsősorban a fiatalok körében. A különleges előadás mindig egy adott produkcióhoz kötődik, műfaját tekintve "magyarázó", interaktív est, amelyen a publikum közelebbről is megismerkedhet a darab létrejöttével. A közreműködők - a koreográfusok és a táncművészek - "dekódolják" a nézők számára a látottakat.
    
Egy éve a színházak működése a járvány miatt kizökkent a normális kerékvágásból és alig nyílt lehetőség személyes találkozásra, ezért a beavató színházi estek is elmaradtak. Ezt pótolandó Szegedi Kortárs Balett - az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával - háromrészes kisfilmsorozatot indít, amely egy-egy produkció, illetve az együttes történetébe enged bepillantást.
    
Az első rész a társulat legnépszerűbb produkciója, a Carmina burana premierjének huszadik évfordulójához kapcsolódik. A Carl Orff világhírű, közkedvelt zenéjére született darabot, Juronics Tamás koreográfiáját 2001. április 19-én mutatták be a Szegedi Nemzeti Színházban. A produkció azóta számtalan szakmai elismerést kapott itthon és külföldön, és csaknem négyszáz előadásán nézők ezreit vonzotta négy kontinensen évről-évre. A táncjáték egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő barbár közösség rituálékkal teli életébe enged bepillantást, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni mindazt, amit a sors rájuk ró.
    
A másik kisfilm a Szegedi Kortárs Balett történetéről, míg a harmadik a legújabb, bemutatás előtt álló Blue/The black paintings című estről szól. A sorozatban a legismertebb előadások felvételei a vezetők és a táncművészek interjúival fűszerezve jelennek meg; személyes élmények és érzelmek látnak napvilágot. Az ingyen megtekinthető filmek elérhetőségét a társulat közösségi oldalain teszik közzé, az első rész bemutatóját hétfőn 19 órakor tartják - áll a közleményben.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását