2024. április 19. - Emma

Édes, vér- vagy keserű narancs legyen?

A citrusok nagy családjának jól ismert képviselője a narancs. A gyümölcs külső héja illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz. A narancsfa örökzöld, legfeljebb 8 méteresre nő, koronája gömbölyded és terebélyes. Fehér hosszúkás-tojásdad szirmú virágai erősen illatoznak.
2021. április 15. csütörtök 08:34 - HírExtra

A mediterrán, szubtrópusi és trópusi-montán klímában érzi jól magát. Fagyérzékeny és nagy szárazságban öntözni kell. A narancs remek antioxidánsok tárhelye: karotinban és flavonoidokban gazdag. Többféle olajat készítenek a gyümölcshéjból hideg sajtolással: édes, keserű és vérnarancs illóolajat. Ezekben közel azonos a limonén tartalom, mely különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos. A három olaj aromája azonban eltérő. 

Sweet orange, az édes narancs illóolaj

Róla azt szokták egyszerűen mondani, hogy „boldog olaj”. És ez „A” narancs illóolaj. Olyan, mint mikor frissen kibontunk a szobában egy narancsot: puhán összetett. Ez az illat azonnal felemel és energiával tölti fel azt, aki belélegzi. Gyerekbarát, viszont ügyelni kell arra, hogy a Sweet Orange (Citrus Sinensis) fényérzékennyé tehet. Használatát követően 24 órán keresztül mellőzni kell a napozást és a szoláriumozást.

Bevethetjük émelygés vagy görcsök esetén. Antidepresszáns, nyugtat és oldja a stresszt. Fertőtlenítő és antivirális tulajdonsága miatt előszeretettel használják tisztítószerek adalékaként. A szoba levegőjét is bátran fertőtleníthetjük vele. 

Blood orange, a véres vörös

A vérnarancs botanikailag azonos az édes naranccsal, csak a gyümölcsszelvények itt vérvörös színűek, innen a neve. A belőle készült olajról azt tartják, hogy kissé csábítóbb az illata, fényesebb és fanyarabb és sokkal intenzívebb, mint édes testvérének.

Felszabadítja és beindítja a stagnáló energiát. Bátorságot adhat azoknak, akik leterheltek vagy félnek másoktól segítséget kérni. Fertőtlenítő és tisztító hatása miatt a megfázás vagy influenza esetén segíthet.

Gyomorfájás, emésztési problémák és puffadás esetén is bizalommal fordulhatunk ehhez a hatásos és sokoldalú illóolajhoz

Bitter orange, te kis keserédes

A keserű narancs (Citrus Aurantium) az édes és a vérnarancs rokona. Vannak, akik a pomelo és a mandarin hibridjének tartják. Rendkívül hasznos növény, háromféle olajat is készítenek belőle. A héjából hidegen sajtolással nyerik a keserű narancs illóolajat. Ezt hatásosabbnak tartják, mint az édes narancs olaját. Illata friss kis keserű beütéssel. Olyan, mintha az édes narancsot kevernénk a grapefruittal.

Nyugtat, oldja a stresszt, és álmatlanság ellen hatásos szer. A Citrus Aurantium fiatal ágaiból és leveleiből, vízgőz-desztillációval jutnak a Petitgrain illóolajhoz. A csodaszép és illatos fehér virágokból pedig a Neroli (narancsvirág) olajat nyerik ki szintén vízgőz-desztillációval.

Nem könnyű választani a csodálatos narancsolajok közül, érdemes mindet kipróbálni!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását