Édes, vér- vagy keserű narancs legyen?

A citrusok nagy családjának jól ismert képviselője a narancs. A gyümölcs külső héja illóolajat, keserűanyagot, karotinoidot és narancssavat tartalmaz. A narancsfa örökzöld, legfeljebb 8 méteresre nő, koronája gömbölyded és terebélyes. Fehér hosszúkás-tojásdad szirmú virágai erősen illatoznak.

A mediterrán, szubtrópusi és trópusi-montán klímában érzi jól magát. Fagyérzékeny és nagy szárazságban öntözni kell. A narancs remek antioxidánsok tárhelye: karotinban és flavonoidokban gazdag. Többféle olajat készítenek a gyümölcshéjból hideg sajtolással: édes, keserű és vérnarancs illóolajat. Ezekben közel azonos a limonén tartalom, mely különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásos. A három olaj aromája azonban eltérő. 

Sweet orange, az édes narancs illóolaj

Róla azt szokták egyszerűen mondani, hogy „boldog olaj”. És ez „A” narancs illóolaj. Olyan, mint mikor frissen kibontunk a szobában egy narancsot: puhán összetett. Ez az illat azonnal felemel és energiával tölti fel azt, aki belélegzi. Gyerekbarát, viszont ügyelni kell arra, hogy a Sweet Orange (Citrus Sinensis) fényérzékennyé tehet. Használatát követően 24 órán keresztül mellőzni kell a napozást és a szoláriumozást.

Bevethetjük émelygés vagy görcsök esetén. Antidepresszáns, nyugtat és oldja a stresszt. Fertőtlenítő és antivirális tulajdonsága miatt előszeretettel használják tisztítószerek adalékaként. A szoba levegőjét is bátran fertőtleníthetjük vele. 

Blood orange, a véres vörös

A vérnarancs botanikailag azonos az édes naranccsal, csak a gyümölcsszelvények itt vérvörös színűek, innen a neve. A belőle készült olajról azt tartják, hogy kissé csábítóbb az illata, fényesebb és fanyarabb és sokkal intenzívebb, mint édes testvérének.

Felszabadítja és beindítja a stagnáló energiát. Bátorságot adhat azoknak, akik leterheltek vagy félnek másoktól segítséget kérni. Fertőtlenítő és tisztító hatása miatt a megfázás vagy influenza esetén segíthet.

Gyomorfájás, emésztési problémák és puffadás esetén is bizalommal fordulhatunk ehhez a hatásos és sokoldalú illóolajhoz

Bitter orange, te kis keserédes

A keserű narancs (Citrus Aurantium) az édes és a vérnarancs rokona. Vannak, akik a pomelo és a mandarin hibridjének tartják. Rendkívül hasznos növény, háromféle olajat is készítenek belőle. A héjából hidegen sajtolással nyerik a keserű narancs illóolajat. Ezt hatásosabbnak tartják, mint az édes narancs olaját. Illata friss kis keserű beütéssel. Olyan, mintha az édes narancsot kevernénk a grapefruittal.

Nyugtat, oldja a stresszt, és álmatlanság ellen hatásos szer. A Citrus Aurantium fiatal ágaiból és leveleiből, vízgőz-desztillációval jutnak a Petitgrain illóolajhoz. A csodaszép és illatos fehér virágokból pedig a Neroli (narancsvirág) olajat nyerik ki szintén vízgőz-desztillációval.

Nem könnyű választani a csodálatos narancsolajok közül, érdemes mindet kipróbálni!