2024. március 29. - Auguszta

Orvosvegytan professzoré a Talentum Díj

Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Orvosvegytani Intézetének professzora kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat - tájékoztatta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány hétfőn az MTI-t.
2021. április 12. hétfő 13:10 - HírExtra

Az elismerést a Nobel-díjasok és tehetséges diákok tizenhatodik alkalommal megszervezett találkozóján adták át, amelyet a járványhelyzet miatt idén online rendeztek meg ötven középiskola mintegy háromszáz diákja és tanáraik részvételével. A találkozón mások mellett a 2001-ben orvostudományi Nobel-díjjal kitüntetett Sir Richard Timothy Hunt brit biokémikus tartott előadást.
    
A Szent-Györgyi Talentum Díjat 2013-ban hozta létre az alapítvány. Az elismerésre érdemes kutatót a civil szervezet kuratóriuma az adott évben Szegedre látogató Nobel-díjas kutatókkal közösen választja ki.
    
A díjat az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért adják át. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan szegedi tudós kapja, aki - a díj névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan - a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte.
    
Martinek Tamásnak az elismerést Proteinek sejtbe juttatása endocitózisba irányító szekvenciákkal című publikációjáért ítélték oda. A professzor célja kutatócsoportjával olyan új, programozható szerkezetű, nem természetes eredetű építőelemekből felépülő makromolekulák - foldamerek - előállítása, melyek 3D szerkezete előrejelezhető és programozható. A fehérje-fehérje, illetve fehérje-szénhidrát kölcsönhatások befolyásolása ilyen kémiailag jól meghatározott tulajdonságú anyagokkal nagy kihívás, de nagyon ígéretes. 

Míg a kis molekulás hatóanyagok geometriájukból adódóan képtelenek beavatkozni ezekbe a kölcsönhatásokba, a megfelelő méretű antitest típusú gyógyszerek számos hátránnyal rendelkeznek. A professzor munkatársaival a foldamerekben mint mesterséges önrendeződő makromolekulákban látja a megoldást, hogy a protein kölcsönhatásokat kedvezően befolyásolhassák, diagnosztikus módszereket és új antibakteriális szereket fejlesszenek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását