2024. április 19. - Emma

A tűzhányóról fogja figyelni az űrtávcső az univerzumot

Ez év végén kezdi el működését Mexikóban a világ legnagyobb és legérzékenyegg, 50 méter átmérőjű teleszkópja, az LMT (Large Millimeter Telescope) - a gigászi műszer 4580 méter magasságban a kihunyt Sierra Negra tűzhányóról kémleli majd a világegyetem titkait.
2010. szeptember 11. szombat 07:01 - HírExtra
A teleszkópot 12 éve kezdték el építeni, s immár két éve tesztelik. A 115 millió dolláros (25,7 milliárd forintos) beruházás a Massachusettsi Egyetem és a mexikói Asztrofizikai, Optikai és Elektronikai Intézet (INAOE) közös projektje.

Az összeg negyedét az amerikai egyetem, háromnegyedét pedig a mexikói fél biztosította, ennek arányában osztoznak a kutatóidőn a két intézmény csillagászai.

Ez a világ legnagyobb és legérzékenyebb egyetlen apertúrájú teleszkópja, amelyen a 0,85-3 milliméteres hullámhosszon figyelik a világűrből érkező elektromágneses sugárzást. Az eszköz segítségével akár tizennégyezer fényévnyi távolságra lévő galaxisok születését és halálát nyomon követhetik a tudósok.

A kutatók az LMT segítségével tanulmányozzák majd az üstökösöket, s az égi vándorok vegyi összetételét, ahogy kutatják a bolygókat is a légkörüket elemezve és az élet esetleges nyomai után kutatva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását