2024. március 29. - Auguszta
Orbán Viktor ma reggel a járványügyi statisztikák közül már megemlítette, hogy az elmúlt 24 órában elhunytak 213-an, ami új rekord, és 1174 főre emelkedett a lélegeztetőgépen lévők száma.
2021. március 19. péntek 10:00 - HírExtra

Most pedig a hivatalos magyar adatközlésből pedig azt is megtudtuk, hogy 10 759 az új fertőzöttek száma, ez szintén rekord, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 477 554 fő a beoltottak száma, ebből 444 451 fő már a második oltását is megkapta. 10 264 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1174-en vannak lélegeztetőgépen. Vagyis elmondhatjuk, hogy a járvány összes fontos mutatója csúcsot döntött a mai jelentésben.

Az új fertőzéses esetek száma az elmúlt napokban viszonylag alacsony volt, ezért a hétnapos mozgóátlagból kirajzolódó trendvonal csökkenésbe váltott. Azt ugyanakkor lehetett tudni, hogy ebben a csökkenésben statisztikai hatások (hosszú hétvége hatás, bázishatás) játszották a főszerepet, tehát arra nem lehetett számítani, hogy az emelkedő trend letörése ennyire intenzíven fog folytatódni. Ugyanakkor a magas fertőzéses esetszám így is meglepő, hiszen kimagasló új csúcsot látunk. A vírus lappangási idejét figyelembe véve a napi fertőzéses adatok egyre nagyobb arányban tartalmaznak olyan eseteket, amelyeknél a vírus átadása már a március 8-i lezárások után történt.

Elképzelhető, hogy a magas adatban egyfajta késleltetés is szerepet játszik, és a hosszú hétvégén nem detektált esetek emelték meg ennyire most az esetszámot. Erre a jelenségre inkább tegnap számítottunk, akkor azonban ez elmaradt. A következő napok adatai kiemelkedő jelentőségűek lesznek majd, hiszen most már húsvétig különösebb zavar nélkül érkeznek majd a számok. Egyelőre az új napi rekord, illetve a hétnapos mozgóátlag csúcsnál alacsonyabb szintje olyan kettősséget jelent, amiből még nem lehet megmondani, mekkorát fékezhettek a járványon a március eleji szigorítások.

10 759 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 549 839 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Forrás: portfolio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását