2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elidegenítés a válás után, amikor a veszteség még nagyobbra dagad

A válás egyik szereplő számára sem könnyű: megszenvedi ezt a veszteséget mindkét szülő, s nem különben a gyerekek.
2021. február 14. vasárnap 16:13 - HírExtra

Mégis előfordulhat olyan helyzet, ahol a válással kapcsolatos veszteségélmény és fájdalom még nagyobbá nő, noha erre már nem lenne szükség, s a gyerek, valamint a sértett szülő sokkal többet veszítenek, mint amit feltétlenül szükséges lenne.

Minden gyereknek szüksége van mindkét szülőjére

Ha mélyen a szívébe néz az ember, nem maradhat kérdés, hogy a gyereknek mindkét szülőjére szüksége van. Természetesen előfordulhat olyan élethelyzet is, hogy elveszíti egyiket vagy akár mindkettőt, de amíg csak lehetősége van az őt szerető szüleivel kapcsolatot ápolni, addig vétek megfosztani ettől. 

Mégis gyakran előfordul, hogy az egyik szülő a válás után a másik ellen kezdi nevelni a gyereket. Mindent elkövet azért, hogy a gyermek előtt besározza a másik szülőt, hogy a gyerek is haragudjon rá, s egyedül őt hibáztassa a történtekért.

Az elidegenítő szülő mindent elkövet annak érdekében, hogy a kapcsolattartást akadályozza a gyerek és a másik szülő között, akár konkrétan a látogatást teszi lehetetlenné, akár a gyermek számára nehezíti az érzelmi kapcsolódást, például elveszi tőle a másik szülőt ábrázoló képeket, ráveszi, hogy titkolózzon előtte vagy kémkedjen utána. A szülőtárssal nem osztja meg a gyerekről szóló információkat, mindent elkövet, hogy kizárja őt a gyerek életéből.

A gyerek ilyenkor tiszteletlen és elutasító az elidegenített szülővel szemben, elfelejti a szép közös emlékeket, és őt teszi felelőssé a szülők kapcsolatának megromlásáért és a válásért.

Változhatnak ezek az érzések?

Ha a gyerek más dolgokban meglátja a szülő bosszúálló személyiségét, ráeszmélhet arra, hogy mi is történt valójában. Ugyanígy, ha lehetősége nyílik arra, hogy az elidegenített szülőjével időt töltsön együtt, s meglássa valódi természetét, az segíthet abban, hogy újra megerősödjön közöttük a kapcsolat. Egyes meghatározó életesemények is magukkal hozhatják, hogy meg akarja ismerni, illetve újra fel akarja venni a kapcsolatot a számára elveszett szülőjével. A pszichoterápia során kiderülhet a gyerek számára, hogy mi történt valójában, esetleg egy rokon szavára is elkezdhet utánajárni a valóságnak.

Mit tehet az a szülő, aki nem akar a véletlen szerencsében bízni?

Az elidegenített szülő megpróbálhatja fenntartani a kapcsolatot, amíg csak bírja. Ha a gyermek ellenséges, akkor is eljárhat az iskolai eseményekre, küldhet ajándékot, írhat leveleket. A kitartás hatására gyakran újra tudják építeni a kapcsolatot. Ha pedig már elveszítették, egy levélben érdemes megpróbálni újrakezdeni, elismerve azt, hogy fájdalmat okozott a gyereknek, felidézve valami pozitívat, s biztosítva a gyereket arról, hogy mindig elérhető marad a számára. Ha negatív válasz érkezik, az is egy új párbeszéd kezdete lehet.

A válás mindenki számára nehéz, veszteségekkel teli esemény, ne súlyosbítsuk a helyzetet, hanem vigyázzunk gyermekeinkre!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását