2024. április 26. - Ervin

Egészséges levegő plazmatechnológiával

A téli időszakban a kórokozók, tavasztól őszig az allergének nehezíthetik meg az életünket. Ezek a levegőben terjengő mikroszkopikus méretű részecskék fizikai tüneteket okozhatnak, amelyek felborítják a hétköznapjainkat.
2021. január 15. péntek 08:09 - HírExtra

Kórokozók, allergének a levegőben

Az ősz beköszöntével egyre gyakoribbak a különböző vírusfertőzések. Nem csak az influenza és a koronavírus okoz tömeges megbetegedéseket. Elég a gyerekek között tomboló, gyomorbántalmakat okozó fertőzésekre gondolnunk. Ezek a kórokozók akadálytalanul terjednek az iskolákban, óvodákban, de a nyitott terű irodákban is. 

A bakteriális fertőzések is nagyon gyakoriak, különösen a kórházakban. Itt ugyanis nagy területen számos baktériumfajta él, amelyek a legyengült betegekre veszélyt jelentenek.

A tavasz beköszöntével megjelennek a különböző növényi pollenek, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, csak úgy, mint a por. Nagyon kellemetlen a folyamatos szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés. 

Gombák és kemikáliák, amelyeket belélegzünk

Azonban nem csak betegséget és allergiát okozó összetevői vannak a levegőnek. Takarításkor a különböző kémiai tisztítószerek vegyi összetevői is a levegőbe párolognak. Egy friss falfestés vagy bútorlakkozás során ugyancsak vegyszerek, például illékony szerves oldószerek jutnak a légtérbe. 

Sőt, nem is gondolnánk, de a különböző kreatív hobbitevékenységek is ugyanezzel járnak együtt. Ha fejfájást, rossz közérzetet tapasztalunk egy-egy ilyen tevékenység közben vagy után, lehet, hogy a belélegzett kemikáliák okozzák.

A penészgombák spóráinak belélegzése is veszélyes lehet, különösen hosszú távon. Enyhébb esetekben csupán allergiához hasonló tünetek jelentkeznek, úgy mint a bőrviszketés, szemirritáció, köhögés. Súlyosabb esetben az idegrendszert is érintheti a penészmérgezés.

A plazmatechnológia működése

A különböző gyártók már évekkel ezelőtt felismerték a légtisztítás fontosságát és a benne rejlő lehetőségeket. 

Egy ír szabadalom alapján működik a NanoStrike hidegplazmán alapuló légfertőtleítő technológia. Elektromos áram segítségével a fertőtlenítő berendezés egy plazmamezőt generál. Ezen áthalad a levegő, amely ionizált állapotba kerül. Ennek az energizálásnak köszönhetően a levegőben lévő kórokozók elpusztulnak, illetve a káros anyagok semlegesítésre kerülnek. Nagy előnye az ózongenerátoros fertőtlenítéssel szemben, hogy teljesen biztonságos az emberekre és a tárgyakra nézve is. Ezáltal folyamatosan működtethető gyerekek, idős emberek és betegek közelében is.

Egyéb légfertőtlenítő technológiák

A technológiák széles skálája érhető el a piacon. Az ózontechnológia az egyik legelterjedtebb módszer a fertőtlenítésben, azonban nem csak a levegő káros összetevőire, hanem az egészségre is veszélyes. Így nagyon körültekintően lehet csak alkalmazni. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását