Egészséges levegő plazmatechnológiával

A téli időszakban a kórokozók, tavasztól őszig az allergének nehezíthetik meg az életünket. Ezek a levegőben terjengő mikroszkopikus méretű részecskék fizikai tüneteket okozhatnak, amelyek felborítják a hétköznapjainkat.

Kórokozók, allergének a levegőben

Az ősz beköszöntével egyre gyakoribbak a különböző vírusfertőzések. Nem csak az influenza és a koronavírus okoz tömeges megbetegedéseket. Elég a gyerekek között tomboló, gyomorbántalmakat okozó fertőzésekre gondolnunk. Ezek a kórokozók akadálytalanul terjednek az iskolákban, óvodákban, de a nyitott terű irodákban is. 

A bakteriális fertőzések is nagyon gyakoriak, különösen a kórházakban. Itt ugyanis nagy területen számos baktériumfajta él, amelyek a legyengült betegekre veszélyt jelentenek.

A tavasz beköszöntével megjelennek a különböző növényi pollenek, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, csak úgy, mint a por. Nagyon kellemetlen a folyamatos szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés. 

Gombák és kemikáliák, amelyeket belélegzünk

Azonban nem csak betegséget és allergiát okozó összetevői vannak a levegőnek. Takarításkor a különböző kémiai tisztítószerek vegyi összetevői is a levegőbe párolognak. Egy friss falfestés vagy bútorlakkozás során ugyancsak vegyszerek, például illékony szerves oldószerek jutnak a légtérbe. 

Sőt, nem is gondolnánk, de a különböző kreatív hobbitevékenységek is ugyanezzel járnak együtt. Ha fejfájást, rossz közérzetet tapasztalunk egy-egy ilyen tevékenység közben vagy után, lehet, hogy a belélegzett kemikáliák okozzák.

A penészgombák spóráinak belélegzése is veszélyes lehet, különösen hosszú távon. Enyhébb esetekben csupán allergiához hasonló tünetek jelentkeznek, úgy mint a bőrviszketés, szemirritáció, köhögés. Súlyosabb esetben az idegrendszert is érintheti a penészmérgezés.

A plazmatechnológia működése

A különböző gyártók már évekkel ezelőtt felismerték a légtisztítás fontosságát és a benne rejlő lehetőségeket. 

Egy ír szabadalom alapján működik a NanoStrike hidegplazmán alapuló légfertőtleítő technológia. Elektromos áram segítségével a fertőtlenítő berendezés egy plazmamezőt generál. Ezen áthalad a levegő, amely ionizált állapotba kerül. Ennek az energizálásnak köszönhetően a levegőben lévő kórokozók elpusztulnak, illetve a káros anyagok semlegesítésre kerülnek. Nagy előnye az ózongenerátoros fertőtlenítéssel szemben, hogy teljesen biztonságos az emberekre és a tárgyakra nézve is. Ezáltal folyamatosan működtethető gyerekek, idős emberek és betegek közelében is.

Egyéb légfertőtlenítő technológiák

A technológiák széles skálája érhető el a piacon. Az ózontechnológia az egyik legelterjedtebb módszer a fertőtlenítésben, azonban nem csak a levegő káros összetevőire, hanem az egészségre is veszélyes. Így nagyon körültekintően lehet csak alkalmazni.