2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Esztétikus függönytartó: a rejtett karnis

A függönytartóknak, karnisoknak számtalan típusa ismert. Természetesen nem csak úgy csoportosíthatjuk őket, hogy milyen anyagból készültek vagy hogy milyen színűek.
2020. december 9. szerda 18:10 - HírExtra

Ennél vannak szofisztikáltabb rendszerezési szempontok is. Vannak például a falra szerelhető és a plafonra szerelhető karnisok. De csoportosíthatjuk őket másképpen is, így eljutunk oda, hogy mi is az a rejtett karnis. Lássuk!

Sínkarnis

A sínkarnisokat sokan szeretik. Egyrészt azért, mert akár 3 (extrém esetben még több) sorban is elhelyezhetők rajtuk a különböző függönyök és sötétítők. Másrészt azért is, mert ezek a leghalkabb megoldások. Sokkal halkabb egy sínkarnis, mint egy (később tárgyalásra kerülő) függönytartó rúd. És akkor még a működéséből adódó szabadságról nem is beszéltünk. A függönytartó rúd karikáit nem tudjuk áthúzni a konzoloknál. Ellenben a sínkarnisnál nincs ilyen, így teljes hosszában ugyanúgy tudjuk mozgatni a függönyt vagy sötétítőt, ami nagy szabadságot jelent.

Függönytartó rúd

Már az előző bekezdésben kiveséztük, hogy mennyivel előnyösebb a sínkarnis, mint a függönytartó rúd. Így nem is marad hátra más, mint hogy elmondjam, miért választják páran mégis a függönytartó rudat. Az ok pedig nem más, mint az esztétika. Egyszerűen vannak olyanok, akik szebbnek tartják a függönytartó rudat, mint a sínkarnist. Ízlések és pofonok, erre csak ezt tudom mondani. Van, aki szeretne gyönyörködni a függönytartó rúdban (mert szépnek találja), és van, aki még a sínkarnist is eltüntetné. Ez utóbbira jelent megoldást a rejtett karnis.

A rejtett karnis

Ez, ha úgy nézzük, akkor gyakorlatilag nem is egy újabb típusú karnis. A rejtett karnis inkább a másik két típus (de főleg a sínkarnis) kiegészítése, annak elfedése, eltüntetése. A rejtett karnis ugyanis csupán annyit tesz, hogy próbáljuk elrejteni, eltakarni a függöny és a karnis találkozási pontját.

Ez egy nagyon elegáns, esztétikus megoldás, függetlenül attól, hogy a karnist egyébként a falra vagy a mennyezetre szereltük. Rendszerint egy díszléccel vagy stukkóval takarják el a karnist, így lesz végül belőle egy esztétikus rejtett megoldás. A Redőny Diszkontnál megtalálsz számos karnist, függetlenül attól, hogy rejtve szeretnéd-e látni vagy sem.

Az összképet kell figyelned

Persze az is nagyon fontos, hogy neked mik a prioritásaid, mit szeretsz jobban, a rejtett karnist vagy a nem rejtettet. De ettől függetlenítened kell magad, ugyanis csak az számít, hogy milyen lesz az összkép. Ennek kell meghatároznia azt, hogy végül rejtve vagy fedetlenül lesz-e felhelyezve a sínkarnis.

De még mielőtt erről döntenél, jól kell kiválasztanod a karnist. Bírnia kell azt a mennyiségű függönyt és sötétítőt, amennyit rá szeretnél tenni, mind súlyban, mind a sínek számát tekintve. Ha pedig megvan minden, már csak egy gyönyörű függönyre és sötétítőre lesz szükséged a teljes összkép érdekében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását