Esztétikus függönytartó: a rejtett karnis

A függönytartóknak, karnisoknak számtalan típusa ismert. Természetesen nem csak úgy csoportosíthatjuk őket, hogy milyen anyagból készültek vagy hogy milyen színűek.

Ennél vannak szofisztikáltabb rendszerezési szempontok is. Vannak például a falra szerelhető és a plafonra szerelhető karnisok. De csoportosíthatjuk őket másképpen is, így eljutunk oda, hogy mi is az a rejtett karnis. Lássuk!

Sínkarnis

A sínkarnisokat sokan szeretik. Egyrészt azért, mert akár 3 (extrém esetben még több) sorban is elhelyezhetők rajtuk a különböző függönyök és sötétítők. Másrészt azért is, mert ezek a leghalkabb megoldások. Sokkal halkabb egy sínkarnis, mint egy (később tárgyalásra kerülő) függönytartó rúd. És akkor még a működéséből adódó szabadságról nem is beszéltünk. A függönytartó rúd karikáit nem tudjuk áthúzni a konzoloknál. Ellenben a sínkarnisnál nincs ilyen, így teljes hosszában ugyanúgy tudjuk mozgatni a függönyt vagy sötétítőt, ami nagy szabadságot jelent.

Függönytartó rúd

Már az előző bekezdésben kiveséztük, hogy mennyivel előnyösebb a sínkarnis, mint a függönytartó rúd. Így nem is marad hátra más, mint hogy elmondjam, miért választják páran mégis a függönytartó rudat. Az ok pedig nem más, mint az esztétika. Egyszerűen vannak olyanok, akik szebbnek tartják a függönytartó rudat, mint a sínkarnist. Ízlések és pofonok, erre csak ezt tudom mondani. Van, aki szeretne gyönyörködni a függönytartó rúdban (mert szépnek találja), és van, aki még a sínkarnist is eltüntetné. Ez utóbbira jelent megoldást a rejtett karnis.

A rejtett karnis

Ez, ha úgy nézzük, akkor gyakorlatilag nem is egy újabb típusú karnis. A rejtett karnis inkább a másik két típus (de főleg a sínkarnis) kiegészítése, annak elfedése, eltüntetése. A rejtett karnis ugyanis csupán annyit tesz, hogy próbáljuk elrejteni, eltakarni a függöny és a karnis találkozási pontját.

Ez egy nagyon elegáns, esztétikus megoldás, függetlenül attól, hogy a karnist egyébként a falra vagy a mennyezetre szereltük. Rendszerint egy díszléccel vagy stukkóval takarják el a karnist, így lesz végül belőle egy esztétikus rejtett megoldás. A Redőny Diszkontnál megtalálsz számos karnist, függetlenül attól, hogy rejtve szeretnéd-e látni vagy sem.

Az összképet kell figyelned

Persze az is nagyon fontos, hogy neked mik a prioritásaid, mit szeretsz jobban, a rejtett karnist vagy a nem rejtettet. De ettől függetlenítened kell magad, ugyanis csak az számít, hogy milyen lesz az összkép. Ennek kell meghatároznia azt, hogy végül rejtve vagy fedetlenül lesz-e felhelyezve a sínkarnis.

De még mielőtt erről döntenél, jól kell kiválasztanod a karnist. Bírnia kell azt a mennyiségű függönyt és sötétítőt, amennyit rá szeretnél tenni, mind súlyban, mind a sínek számát tekintve. Ha pedig megvan minden, már csak egy gyönyörű függönyre és sötétítőre lesz szükséged a teljes összkép érdekében.