2024. március 2. - Lujza

Fontos tudnivalók a motorozás és rendszám kérdéskörében

Amennyiben 49cc teljesítményt meghaladó motorkerékpárt birtoklunk, akkor bizony a motorhoz rendszám is szükségeltetik. Úgyhogy a cikkben a motorozás és rendszám kérdéskörében osztunk meg néhány lényeges tudnivalót.
2020. november 17. kedd 15:19 - HírExtra

A fő célunk az, hogy lehetőség szerint segítsünk elkerülni a rendszám hiánya miatt kiszabott büntetést, ezáltal pedig a minél biztonságosabb és szabályszerűbb motorozást is eredményesen támogassuk.

125cc, avagy a bűvös határ a motorok és a rendszám kérdésében

Jó, a pontosság kedvéért talán sokkal inkább a 49cc-t kellett volna megemlítenünk kulcsfontosságú határértékként. Merthogy Magyarországon egy ennél nagyobb motorkerékpárral már csakis akkor közlekedhetünk, ha a motoron érvényes rendszám is van.

Úgyhogy ennek fényében érdemes dönteni akkor, amikor egy motorkerékpár beszerzését fontolgatjuk. Ha elég a 49cc alatti robogó, akkor nem szükséges a rendszám intézése. Viszont a nagyobb teljesítményű motorokkal bizony a büntetést kockáztatjuk, ha érvényes rendszám nélkül közlekedünk.

Milyen büntetésre számíthatunk, ha 1255cc motort rendszám nélkül használunk?

Persze többféle körülmény is előidézheti azt, ha a közúti rendőri ellenőrzés során valamilyen szabálytalanságot vesznek észre nálunk, emiatt pedig büntetés vár ránk. Ilyen lehet, ha nincs jogosítványunk, ha a jogosítványt nem vittük magunkkal, ha a biztosítás kötvényét nem a motor tényleges adataival töltöttük ki, illetve a motoron nincs érvényes rendszám.

Esetünkben most az utolsó opció számít relevánsnak. Mivel a rendszám nélküli, illetve nem érvényes rendszámmal történő motorozás egyaránt szabálysértésnek minősül, ezért nem igazán javasolt ezt meglépnünk.

Ellenkező esetben ugyanis akár komolyabb büntetésre is számíthatunk annál, amit mondjuk egy helyszíni bírság jelentene alapesetben. Sokkal inkább javasolt tehát a normál eljárás szerint intézni a rendszámot a 125cc vagy pedig az ennél nagyobb motorunkra.

Így tudunk rendszámot intézni a motorkerékpárra

Ez a kérdés természetesen olyankor merülhet fel, ha épp külföldről hozunk be motort, vagy pedig elsőként szeretnénk forgalomba hozni egy motorkerékpárt. Behozatalnál egyébként a vámkezelést kell még pluszban intéznünk, alapból a releváns közlekedési hatóságot szükséges felkeresni az ügyben.

Ők pedig lépésről lépésre segíteni fognak majd abban, hogy a 1255cc vagy annál nagyobb teljesítményű motorral történő közlekedés rendszámmal együtt valósuljon meg. Ennek köszönhetően mindent szabályszerűen csinálhatunk, vagyis teljes nyugalommal közlekedhetünk akár a városban, akár vidéken.

Természetesen maga az eljárás némi anyagi vonzattal is együtt fog majd járni. Ezzel mindenképpen számolni kell, viszont az esetleges büntetés mértékével összevetve mindenképp egy kedvezőbb eshetőségről beszélhetünk még így is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását