2024. március 19. - József, Bánk

A tengelyekhez megfelelő acél kiválasztása - 3 tipp

A tengelyekhez használt anyagot a projekt korai szakaszában kell kiválasztani. Hogyan hozható meg az optimális döntés? Az alábbiakban olvasható néhány egyszerű tipp.
2020. július 10. péntek 10:47 - HírExtra

A tengelyek különböző méretű és formájú univerzális szerkezeti elemek. A motorok szerves részeként tartósnak és a károsító tényezőkkel szemben ellenállóaknak kell lenniük. Ezért választják a gyártók többnyire az acélt, noha a piacon széles anyagválaszték áll rendelkezésre. A választás néhány tényezőtől függ. A legfontosabb a szilárdság. A másik kulcsfontosságú tényező a merevség. A szükséges paramétereket a projekt jellege határozza meg. Ezek felismerése alapvető fontosságú a siker szempontjából. 

Sok gyártó az anyag beszerezhetősége és ára alapján hozza meg a döntését. Ez azonban nem olyan kézenfekvő, amilyennek első látásra tűnik. Az olcsóbb alapanyag csökkentheti a gyártás összköltségét, de nem minden esetben. Jobb mechanikai tulajdonságai révén a drágább alapanyagból könnyebb tengelyek tervezhetőek. Ennek eredményeképpen a gyártó kisebb csapágyakat alkalmazhat. Így a kezdeti magasabb költséget ez a lehetőség kompenzálja. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő acélfajtát a tengelyekhez?
 

1. Válasszuk a leginkább megfelelő kategóriát

A piacon megtalálható többféle acéltípus is, ami tengelyekhez használható. A szén szerkezeti acél kategóriáján belül megtalálható a jobb minőségű, illetve a standard szerkezeti acél. Az első a nagyobb mértékben terhelt elemekhez alkalmas. Egy másik típus az ötvözött szerkezeti acél, amely tulajdonságaitól függően a hőszabályozás javításához és karbonizáláshoz használható.

2. Igazítsuk a tengelyekhez használt acél fajtáját az elem méretéhez és alkalmazási módjához

Nem minden acélfajta lesz alkalmas a kisebb elemekhez, vagy a magasabb hőmérsékleten használt elemekhez. Vegyük példának okáért a 34CrNiMo6 szerkezeti acélt. Kis alkatrészek esetében nem jelent jó megoldást - viszont tökéletes a nagyobbakhoz, amelyek nagy szilárdságot és könnyű formázhatóságot kívánnak meg. Tulajdonságainak köszönhetően általánosan alkalmazzák rögzítésekhez, fogaskerekekhez és motorok szerkezeti elemeihez. Ezen kívül a 817M40 és az 1.6582 a leggyakrabban alkalmazott ötvözött acélfajták a hasonló tulajdonságokkal bíró tengelyekhez.

3. Ne akarjunk mindenáron spórolni

A gazdaságossági szempontok minden gyártó számára fontosak. Azonban a legolcsóbb alapanyagok alkalmazása könnyen visszaüthet. Mint már említettük a korábbiakban, a drágább acélfajta választása révén lehetségessé válik a más elemeken történő megtakarítás. Így az eredmény tartósabb tengely lesz ugyanakkora költség mellett. 

Ha sikerült meghatározni a szükséges tulajdonságokat, a választás már nem lesz nehéz

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását